Nasıl kitaplar okunmalı? Kitap seçerken bebeğinizin zihinsel gelişimini destekleyici görsel, işitsel ve dokunsal duyuları harekete geçirebilen kitapları tercih edin. Kitap okurken uygun mimik ve ses tonu değişiklikleri ile de bebeğin daha fazla ilgisini çekebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz kitaplar; -Büyük resimlerin olduğu -Renkli -Kısa cümleli -Soyut değil, somut ifadeler içeren kitaplardır.
5 2
Kitap okuma düzenli yapılmalı! Bebeğe kitap okuma uygun bir zamanda yapılmalı. Bir bebek açken ya da sıkıntılıyken kitap okumak, iyi bir fikir değil. Uyku öncesi ya da bebeğin keyifli olduğu zamanlarda yapılması bu etkinliğin verimini de artırır. Küçük bir bebek için 4-5 sayfayı geçmeyecek bir şekilde bebeğin de kitaba bakmasını ve dokunmasını sağlayarak okuma işlemi gerçekleştirilmeli. Bebeklerin hayatında rutin ve tekrar önemli olduğu için aynı kitabı birçok defa okumanın bir sakıncası yok. Kitap okuma işleminin düzenli yapılması da önem taşır.
5 3
Kitap okunan bebek daha erken konuşabilir! Bebeklikten itibaren çocuklara kitap okunması gerçekten önemli bir konu. Çünkü kitap okuma etkinliği; çocukların duygusal ve kavramsal gelişimini hızlandırır. Dil becerilerinin artmasını ve dinleme yeteneğinin gelişmesini sağlar. Yapılan çalışmalar, bebeklikten itibaren kitap okunan çocukların daha erken konuştuklarını ve yaşıtlarına göre daha uzun cümleler kurabildiklerini gösterir. Ayrıca, bebeklikten itibaren kitap okumak çocukta okuma sevgisinin temellerini atar. Bu yüzden ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi. Çocuklar en çok model alarak öğrendikleri için ebeveynlerin de kitap okuyor olması, çocukta bu alışkanlığın daha kolay yerleşmesini sağlar.
5 4
Kitap okumayı dönüşümlü yapın! Kitap okuma etkinliğini bir görev gibi görmeyip bebeğinizle paylaştığınız bu özel zamanın tadını çıkarın. Bebeğinize kitap okumak onunla olan etkileşiminizi ve iletişiminizi artırmak için önemli bir fırsat. Kitap okuma işinin ebeveynler arasında dönüşümlü olarak yapılması, her iki ebeveyninde bebekle paylaşımda bulunma şansını artırır.
5 5