Aşk bağımlısı erkek kendini saklıyor Aşk bağımlılığı kadınlarda ve erkeklerde farklı seyrediyor. Erkeklerde maskeli bir şekilde ortaya çıkıyor. Erkek, karşısındakine büyük bir aşk duyduğunu kendini yok etmeye hazır olduğunu söylemekte zorluk çekiyor. Aşk bağımlısının genel tavrı olan 'ben sensiz olamam' yaklaşımı yerine aşırı kıskançlıklar çıkarıyor. Başka davranış biçimlerini yaratıp kendi sorunlarını gizliyor. Ama bu maskeyi kaldırdığınızda alttaki aşkın yapısı kadın erkek farkı göstermiyor. Tutkulu, kişinin kendisini yok ettiği, kendisine zarar verdiğini bildiği halde, mantıksız da bulduğu halde devam etmekte ısrarcı olduğu bir ilişki türü oluyor. Aşk bağımlısı erkeklerin üç tipi var. Bir grup tek kişiye bağımlılık yaşıyor. İkinci grup, eşler değiştiren, her değiştirdiğinde bağımlılık düzeyinde yaşayan kişilerden oluşuyor. Üçüncü gruptakiler ise, dönemsel aşk bağımlıları denilen ve belli dönemlerde bunu bağımlılık olarak yaşayan kişilerden oluşuyor.
9 4
Aşk bağımlısı kadını tedavi etmek daha kolay Eğer aşkın bağımlısı olan kadınsa duygularını olduğu gibi gösteriyor, olumlu ve olumsuz yanlarıyla sonuna kadar yaşıyor. Kadınlar da aşk bağımlısı olduklarında aşkı şiddetli bir şekilde yaşayıp karşısındakini öldürebiliyor. Aşk bağımlısı kadınları tedavi etmek, erkeklere göre daha kolay. Erkekler sorunu kabullenmediklerinden daha zor tedavi edilebiliyor. Sevgilim olan kadın için sürünüyorum diyen erkek sayısı kadınlara göre daha azdır.
9 5
Patolojik aşkta mantık yok Aşka bağımlı olan kişilerde evlilik bağlayıcı bir unsur olmuyor. Çünkü patolojik aşkta mantık yok. Kişi bazen kendi kendine ya da gittiği hekime yakınıyor, ‘Bağımlısı olduğum kişi öyle çok yakışıklı bir adam ya da çok güzel bir kadın değil. Ama onu düşünmeden yapamıyorum, kendimi mahvediyorum’ diyor. Burada kişinin kendisine mantıklı davranamıyorum diye kızmaması gerekiyor. Kendisine kızdığı sürece kendisini yok edeceğini bilmesi lazım. Sürekli bağımlısı olduğu kişiyi düşündüğü sürece o kişinin değeri artıyor. Değeri arttıkça da bağımlı kişi kendisine değer vermiyor. Tam bir kısırdöngü ortaya çıkıyor.
9 6
Aşka bağımlı birine nasıl yardım edilir? Arkadaşlara önemli görevler düşüyor. Ama arkadaşları bağımlı kişileri psikolojik olarak rahatlamaları amacıyla uzun uzun dinleyip rahatlatmamalıdır. Rahatlamanın ardından tekrar sıkılıyor, arkadaşlarına koşuyor, bir kısır döngü oluşuyor. Sıkıntı dozu arttıkça kişinin bağımlılığı bırakma yolunda eyleme girmesi gerekiyor. Bağımlılar sürekli bağımlı oldukları kişiyi anlatarak çevrelerindeki insanları da bıktırırlar. Bu kişilere örneğin günde sadece yarım saat o kişi anlatma izni verilmeli. Bütün gün anlatmasına izin verilmemeli. Bağımlılıktan kurtulmak için kişinin ilişkiyi dibine kadar yaşaması gerekiyor. Zararını da yararını da görmesi gerekiyor ki, kendisine değişebilmek için bir fırsat verebilsin.
9 7