Çocukla dalga geçmek Yetişkinlerle beraberken şaka yapmak hoşunuza gidebilir. Ancak çocuklar şakayı gerçek olarak algılayacaktır. Bu nedenle örneğin, çocuğunuza karpuz çekirdeği yutarsa, karpuz olacağı şakasını yaparsanız o gerçekten karpuz olacağını düşünecektir. Çocuklar kelimeleri direk anlamlarıyla algılar ve ciddi olup olmadığını kestiremeyebilirler. Bu konularda dikkatli olmak gerekiyor.
8 4
iPad ile fazla vakit geçirmek Eğer çocuğunuzun 6 yaşında akıllı telefon, tablet gibi cihazlarla vakit geçirmesini sorun olarak görüyorsanız, onun yanındayken cep telefonu ya da tabletinizle vakit geçirdiğinizi gördüğünde sizin davranışınızı örnek alacaktır. Telefon, tablet yerine küçük yaşta okumaya yönelmesini, lego gibi yaratıcı oyunlar oynamasını istiyorsanız, o ortalıkta yokken cep telefonu ve tabletinizle vakit geçirmeniz çocuğunuz için yararlı olacaktır.
8 5
Gereksiz yere sinirlenmek Çocuk psikologu Dr. Susan Newman, “Çocuklar etraflarındaki kötü olayların kendileri yüzünden olduğu düşüncesine yatkındır.” diyor. Eğer izlediğiniz filmdeki bir karaktere sinirlendiyseniz çocuğunuz bunu kendi üzerine alınıp korkabilir. Kendisi yüzünden sinirlendiğinizi zannedebilir. Aynı zamanda ‘sinirlilik’ halini ebeveyn olarak çocuğunuza siz öğretmiş oluyorsunuz.
8 6
Başka insanlarla alay etmek, dalga geçmek ‘Sırık’ kuzenin ya da ‘Salak’ arkadaşın gibi sıfat kalıpları çocuğunuzun beynine kazınır. Anne babalar bu davranışları ile çocuklarına rol model olduklarını unutmamalıdır. Çocuğunun ilerideki yaşlarda zarafet ve görgü kurallarına da uygun davranmasını, kaba bir insan olmasını istemeyen anne babalar çocuklarının yanında konuşurken özen göstermelidir. Bunun bir diğer sonucu da, sıfat yakıştırdığınız kişilerle bir sonraki karşılaşmanızda çocuğunuz bu kişilere sizin sözlerinizle hitap edebilir. Arkadaşınızın adı diyelim ki Sema, çocuğunuzun “Salak Sema” demesi sizi de zor durumda bırakabilir, arkadaş ve yakınlarınızla büyük problemler yaşayabilirsiniz.
8 7