Partnerinize karşı çocuğunuzla sır saklamanız Çocuğunuza partnerinize söylememesi konusunda uyarıda bulunduğunuz sırlar, partnerinizin çocuk gözünde otoritesini azaltabilir. Örneğin; çocuğunuzla birlikte bir fastfood restoranına gittiniz ve ona babasına söylememesi gerektiğini söylediniz. Zararsız, hatta ikinizi bağlayacak bir durum gibi görebilirsiniz. Psikoterapist Alyson Schafer’e göre böyle bir davranışla, hem partnerinize yalan söylemenin olağan bir şey olduğunu gösteriyorsunuz, hem de onun otoritesini sarsıyorsunuz demek oluyor. Bunun diğer bir sonucunu da, bu davranışınızla bazı şeyleri babasından gizleyebileceğini öğretmiş olmanız.
8 3
Çocukla dalga geçmek Yetişkinlerle beraberken şaka yapmak hoşunuza gidebilir. Ancak çocuklar şakayı gerçek olarak algılayacaktır. Bu nedenle örneğin, çocuğunuza karpuz çekirdeği yutarsa, karpuz olacağı şakasını yaparsanız o gerçekten karpuz olacağını düşünecektir. Çocuklar kelimeleri direk anlamlarıyla algılar ve ciddi olup olmadığını kestiremeyebilirler. Bu konularda dikkatli olmak gerekiyor.
8 4
iPad ile fazla vakit geçirmek Eğer çocuğunuzun 6 yaşında akıllı telefon, tablet gibi cihazlarla vakit geçirmesini sorun olarak görüyorsanız, onun yanındayken cep telefonu ya da tabletinizle vakit geçirdiğinizi gördüğünde sizin davranışınızı örnek alacaktır. Telefon, tablet yerine küçük yaşta okumaya yönelmesini, lego gibi yaratıcı oyunlar oynamasını istiyorsanız, o ortalıkta yokken cep telefonu ve tabletinizle vakit geçirmeniz çocuğunuz için yararlı olacaktır.
8 5
Gereksiz yere sinirlenmek Çocuk psikologu Dr. Susan Newman, “Çocuklar etraflarındaki kötü olayların kendileri yüzünden olduğu düşüncesine yatkındır.” diyor. Eğer izlediğiniz filmdeki bir karaktere sinirlendiyseniz çocuğunuz bunu kendi üzerine alınıp korkabilir. Kendisi yüzünden sinirlendiğinizi zannedebilir. Aynı zamanda ‘sinirlilik’ halini ebeveyn olarak çocuğunuza siz öğretmiş oluyorsunuz.
8 6