Anne babaların çocuklarına öğretmemesi gereken 8 şey!

Çocuklar için anne babalar birer rol model. Onlar ebeveynlerinin davranışlarını gözlemleyip, izleyerek öğreniyor. İşte anne babaların iyi birer rol model olmaları için çocuklarının yanında yapmaması gerekenler…

Nasıl yaşıyorsanız, çocuğunuz da öyle yaşar! Eğer sizin günlük yaşam rutininiz içerisinde egzersiz varsa, çocuğunuz bunu her gün gördüğünde bunun yaşamda yapılması gereken bir aktivite olarak öğrenecektir. Ancak çocuğunuz yaptığınız egzersizi görmüyorsa bunu anlayamayacaktır. Ya da günlük yaşamınızda kitap okuma alışkanlığını çocuğunuz görmüyorsa, ondan kitap okumanın günlük bir aktivite olduğunu öğrenmesini beklememelisiniz. Klinik ve ebeveyn psikolojisi konusunda uzman olan Dr. Carrie Contey “Çocuğunuz konuşmayı nasıl sizin sesinizi dinleyerek öğreniyorsa, yaşamayı da sizin hareketlerinizi izleyerek öğreniyor” diyor. Eğer sizi hep televizyon izlerken görürse o da aynı davranışları öğrenecek, yani sizin gibi yaşayacaktır. Dr. Carrie Contey’e göre, eğer çocuklarınızın aktif olmasını istiyorsanız, siz televizyon izleyeceksiniz diye ‘Haydi git oyna’ dememelisiniz. Çocuğunuzun televizyon başında zaman geçirmesini doğru bulmuyorsanız, öncelikle siz günlük yaşam rutininizle ona örnek olmalısınız. Çocuğunuzu yatırdıktan sonra televizyon izleyebilirsiniz. Çocuğunuzla olabildiğince çok dışarı çıkmalısınız ki, fiziksel aktiviteyi sevdiğinizi anlayabilsin.
8 1
Zararsız yalanlar söylemek Başkalarına zarar vermeyen yalanları çocuğunuzun yanında söylemeniz, büyük yalanlar söylemeyi normalleştirebilir. İlerideki yıllarda size yalan söylemesini istemiyorsanız eğer, beyaz yalan da olsa çocuklarınızın yanında asla yalan söylememelisiniz. Örneğin; trafik polisi sizi hızlı araç kullandığınız için durduğunda arka koltukta oturmasına rağmen siz kızınızı bir yere yetiştirmeye çalıştığınızı söylerseniz, çocuğunuz bu yalanınızı duyduğunda sizi örnek alacağını unutmayın. Psikoterapist Alyson Schafer’e göre, çocuğunuz bu durumu fark edecek ve bunu içselleştirecektir. Bu davranışınız çocuğun gözünde bazı büyük konular hakkında yalan söylemeyi de normalleştirebilir.
8 2
Partnerinize karşı çocuğunuzla sır saklamanız Çocuğunuza partnerinize söylememesi konusunda uyarıda bulunduğunuz sırlar, partnerinizin çocuk gözünde otoritesini azaltabilir. Örneğin; çocuğunuzla birlikte bir fastfood restoranına gittiniz ve ona babasına söylememesi gerektiğini söylediniz. Zararsız, hatta ikinizi bağlayacak bir durum gibi görebilirsiniz. Psikoterapist Alyson Schafer’e göre böyle bir davranışla, hem partnerinize yalan söylemenin olağan bir şey olduğunu gösteriyorsunuz, hem de onun otoritesini sarsıyorsunuz demek oluyor. Bunun diğer bir sonucunu da, bu davranışınızla bazı şeyleri babasından gizleyebileceğini öğretmiş olmanız.
8 3
Çocukla dalga geçmek Yetişkinlerle beraberken şaka yapmak hoşunuza gidebilir. Ancak çocuklar şakayı gerçek olarak algılayacaktır. Bu nedenle örneğin, çocuğunuza karpuz çekirdeği yutarsa, karpuz olacağı şakasını yaparsanız o gerçekten karpuz olacağını düşünecektir. Çocuklar kelimeleri direk anlamlarıyla algılar ve ciddi olup olmadığını kestiremeyebilirler. Bu konularda dikkatli olmak gerekiyor.
8 4