Mücadeleye Değer mi? Bu durum sizin enerjinizi ve moralinizi korumaya yardım eder, gereksiz problemlerden kaçınmanızı sağlar. Karşılaştığınız zor insanlarla her zaman direk yüzleşmek zorunda değilsiniz. Örneğin telefonda çok da size yardımcı olma niyeti olan bir müşteri temsilcisiyle konuşuyorsunuz, bu kişi ile mücadele etmektense, telefonu kapatıp başka bir temsilciyle görüşme seçeneğiniz olduğunu hatırlayabilirsiniz. Diğer bir durum ise bir sonraki karşılaşma olacak ise ve işinize yarayacak sonuçlar elde edecekseniz geri çekilebilirsiniz. Mesela sinirinizi bozan bir meslektaşınız varsa ve çalıştığınız projede iyi bir uzmansa sabretmeye değer. Unutmayın ki, çoğu ‘zor’ insanın size kazandırdıkları olumlu nitelikler de vardır. Her iki senaryoda da, zor durumun yüzleşecek kadar ciddi olup olmadığına siz karar vereceksiniz. İki kere düşünün ve eğer gerçekten mücadele etmeye değerse kolları sıvayın.
11 5
Konu ile kişiyi ayırın! Konu ile kişiyi birbirinden ayrı tutmayı başarabilenler, iyi insan ilişkileri olan ve güçlü bir problem çözücü olarak görebilir. Böylece daha yakınlık, iş birliği ve saygı kazanırsınız. Her iletişimde iki unsur bulunuyor. Biri karşınızdaki kişi ile ilişkiniz diğeri ise aranızda konuştuğunuz konu. Etkili iletişim becerisine sahip olanlar kişiyi konudan ayırabilir. Kişiye karşı yumuşak fakat konuya karşı ciddi ve net tavır alır. Örneğin, “Aklında olan konuyu seninle konuşmak istiyorum. Fakat sen bu şekilde bağırırsan bunu yapamam. Ya oturur ve sakince benimle konuşursun, ya da biraz vakit geçirirsin öğleden sonra konuşuruz.” İnsanlara karşı daha yumuşak ve nazik olursanız, insanlar söylediklerinize daha çok kulak verecektir. Konu hakkında keskin ve net bir tablo çizerseniz kendinizi güçlü bir problem çözücü olarak göstermiş olursunuz.
11 6
Sorularla topu karşınızdakine atın! Aktif sorular yönelterek iletişimde güç unsurunu dengelersiniz. Böylece üzerinize kurulan baskılara baskı ile cevap vermiş olursunuz. Geçimsiz insanlarda (özellikle agresif olanlarda) genel gidişat şu şekildedir: karşısındakine kendini rahatsız ve yetersiz hissettirerek dikkat çekmeye çalışmak. Tipik olarak hızlıca sizde ya da yaptıklarınızda yanlış giden bir şeyler olduğuna işaret ederler. Problemi çözmek yerine, “yanlış” olana odaklanırlar. Bu tür iletişim şekillerinde genellikle konuyu çözmek yerine, daha baskın olmaya ve kontrolü ellerinde tutmaya çalışırlar. Eğer savunmaya geçerek tepki verirseniz, sizi ağına düşürmüş ve daha fazla güç sahibi olmuş demektir. Bu dinamiği değiştirmenin basit ve güçlü yolu ise sorularla topu ona atmak. Örneğin: iş arkadaşınız “Senin önerdiğin şey, senden istediğimin yanından bile geçmedi.” Yanıt: “Yapmak istediklerinin sonuçlarını açıkça düşündün mü?” İş arkadaşınız: “Zırvalıyorsun”. Yanıt: “Eğer böyle saygısızca davranacaksan seninle daha fazla konuşmayacağım. İstediğin bu mu? Bileyim ki ona göre kalayım ya da gideyim?.” Yapıcı ve araştırıcı sorular sormaya devam edin. Işıkları onun üzerinde tutarak, üzerinizde tutmaya çalıştığı aşırı etkiyi azaltmaya yardımcı olun.
11 7
Mizahın gücünü kullanın Mizah her zaman çok güçlü ve çok etkili bir iletişim aracıdır. Soğuk rüzgârları bir anda yumuşak meltemlere döndürebilir. Doğru şekilde kullanıldığında mantıksız ve zor davranışları zararsız hale getirir. Tarafsızlığınızı gösterir. Tepkili olmaktan uzak durmanızı sağlar. Problem geri planda kalır. Yaşanmış bir olay ile örnek verelim: Bir gün iş arkadaşına “Merhaba, nasılsınız?” diyen bir hanım, karşı tarafın onun selamlamasını görmezden gelmesinin üzerine savunmaya geçmiyor. Onun yerine doğal ve biraz da alaycı bir şekilde gülümseyip: “Demek o kadar iyi, ha” diyor. Bunun üzerine buzlar çözülüyor. Karşı taraf gülümseyerek cevap veriyor ve ardından konuşmaya başlıyorlar. Gerektiği şekilde kullanıldığında mizah ışığıyla gerçeği aydınlatabilir, zor davranışları etkisiz hale getirebilir ve sakinliğinizin üstünlüğünü gösterebilir.
11 8