Doruk kemik kütlesini yükseltin Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Filiz Ateş, kemik yapımı gelişiminin bebeklik ve çocukluk döneminden başlayarak genç erişkinliğe kadar devam ettiğini söylüyor. 20 yaşlara ulaştığımızda ise doruk kemik kütle denilen en güçlü noktaya ulaşıyor. İşte tam bu aşamada bebeklikten itibaren kalsiyumdan zengin gıdaların yeteri kadar tüketmenin önemi ortaya çıkıyor. Çünkü doruk kemik kütlesi yükseldikçe osteoporoz riski azalıyor. Dr. Filiz Ateş, doruk kemik kütlesine ulaştıktan sonra yavaş yavaş güç kaybeden kemiklerde yıkımın başladığını ve menopozla birlikte kaybın hızlanarak devam ettiğini belirtiyor. Erkeklerdeki kemik kaybı ise 50 yaşından sonra yaşanmaya başlıyor. Dr. Ateş, bu nedenle yaşlanmamızla birlikte doğal olarak gelişen kemik kaybını azaltmak ve daha güçlü kemiklere sahip olmamızda kalsiyum ve D vitaminin şart olduğunu belirtiyor.
7 3
Her yaşta kalsiyuma yer açın Sağlıklı ve güçlü kemiklere ulaşarak osteoporozdan korunmak için mutlaka kalsiyum gerekiyor. Kemiklerimizin de yapı taşını oluşturan kalsiyumun hangi miktarda alınması gerektiği ise yaşa göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin hamilelik ve emzirme dönemi ile büyüme hızının arttığı ergenlikte ihtiyaç duyulan kalsiyum miktarı artıyor. Bu dönemde önerilen kalsiyum miktarı 1200 mg’dır. Günlük gereksinim 2 su bardağı süt-yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir+ 1 porsiyon sebze yemeği+ 3 porsiyon meyve ile karşılanabiliyor. Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Filiz Ateş, “Günlük süt ve süt ürünleri ve özellikle kalsiyumdan zengin, koyu yeşil yapraklı sebzelere beslenmenizde daha çok yer verin. Bununla birlikte tahıl ve baklagiller de yeterli kalsiyum alımında destek veriyor” diyor.
7 4
Günde 20 dakika güneşle temas edin D vitamini eksikliğinin osteoporoz riskini artırdığına işaret eden Dr. Filiz Ateş, bunun için de günde 20-30 dakika kadar ellerin, kolların güneşle temas etmesinin yeterli olduğunu belirtiyor. Besinlerle alınan kalsiyumun vücut tarafından emilimini sağlayan D vitamini, cildin güneşle teması sonrasında vücut tarafından üretiliyor. Dr. Filiz Ataş, D vitaminin aynı zamanda kemiğin gelişimine de yardımcı olduğunu söylüyor.
7 5
Osteoporoz riskini artıran faktörler -Yetersiz kalsiyum ve D vitamini alınması, -Yüksek sodyum içeren diyetler, -Çinko yetmezliği, -Düşük florid alınması, -B, C, K vitamin yetmezliği, -Aşırı kafein, alkol tüketimi
7 6