Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yücel Karaman tüp bebek tedavisinde uygulanan testler hakkında bilgi verdi.
1 yıl tedbir alınmamasına karşın çiftler çocuk sahibi olamıyor ise muhakkak doktora başvurmak da yarar vardır. kısırlık süresi ne kadar uzar ise anne ve baba olma şansı da o kadar azalır. Kısırlık tedavilerinde mühim olan kadın hastanın yaşıdır. Ancak tüp bebek tedavisine başlamadan evvel erkek hasta bazı muayenelere tabii tutulur. Zira ilk önce döllenmeyi sağlayacak spermler kontrol edilmelidir. Spermler sayısı, hareketliliği ve yapısal fonksiyonlarına göre değerlendirilir.
Tüp bebek tedavisinde kadın hastada ise öncelikli olarak yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilir. yumurtlama kontrolünden sonra ultrason ve rahim filmi çekilerek tüplerde oluşabilecek sorunların varlığı tespit edilir. eğer tüplerde bir hasar var ise ya da tüpler tamamen kapalı ise sperm ve yumurtanın birleşerek döllenmesi ve neticede gebeliğin oluşması imkansızlaşır. Rahim filminin çekilme amacı ise, rahim içinde oluşabilecek ve gebeliğe engel olan problemler tespit edilir. bu incelemelerin ardından adaylara enfeksiyon hastalıkların ihtimaline karşın bazı testler uygulanır. Enfeksiyon ihtimaline karşın uygulanan testler ile varsayılan enfeksiyon hastalıklarının dünyaya gelecek bebeğe bulaşma ihtimali ortadan kaldırılır.
Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?
Tüp bebek tedavileri çok zaman alan tedaviler değildir. Tedaviye karar vermek bile tedaviden daha uzun sürebilir. Tüp bebek tedavisi, yumurtaların sayısını ve kalitesini artırmak için regllinin 2. Günü uygulanan iğneler ile başlayarak yaklaşık 10 gün kadar sürer. İğneler aynen insülin iğneleri gibi çok ince yapıya sahiptir. Yumurtalara uygulanan iğneler ile tedaviden 10 gün sonra yumurtalar istenilen boyuta gelir. Eğer yumurtalar istenilen olgunluğa ulaşmış ise 2 gün sonra yumurta toplama işlemine başlanır. Yumurta toplama işleminin ardından yaklaşık 5 gün sonra transfere hazırlanan yumurtalar anne rahmine yerleştirilir. Bütün bu işlemlerin süresi yaklaşık 2 hafta kadar sürer. Tüp bebek tedavisinde başarı yakalanmış ise transferden 15 gün sonra kanda gebelik testi yapılır. Fakat başarı yakalanamamış ise hasta 2 ay kadar dinlendikten sonra tekrar tedaviye alınır.( hastanın isteğine göre)
Tüp bebekte olası sorunlar neler?
Tüp bebek tedavilerinde kadın hastanın yumurta sayısını artırmak ve yumurtalarda olgunlaşma sağlamak için bir takım hormon içerikli iğneler kullanılır. Tedavide en çok merak edilen ise kullanılan hormon içerikli ilaçların kanser yapıcı bir özelliği olup olmadığıdır. Fakat ilaçların kanser yapıcı bir özelliği hiçbir araştırma ile kanıtlanmamıştır. Sadece iğnelerin uygulandığı bölgelerde, morarma, kaşıntı ve kızarıklık oluşabilir. Bazı hastalarda ise, ateş basması, kilo artışı, mide bulantısı ve kusma gibi etkileri olabilir. Fakat bu tür etkiler geçicidir ve kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.
Tüp bebek zorlu bir tedavi mi?
Kısırlık tedavilerinin hiç birinde korku duyulacak hiçbir aşama yoktur. Ancak çiftler nasıl bir tedaviye tabii tutulacağını iyice araştırmalı ve tedavinin her aşamasından haberdar olmalıdır.