Terrarium bakımı nasıl yapılır güneşi doğrudan görmemesine dikkat!

Terrarium bakımı nasıl yapılır? Farklı görünümüyle evlerin dekorlarını tamamlayan terrarium bitki bakımı hakkında merak edilenleri derledik!

Evlerin, ofislerin havasını değiştiren farklı görünümüyle ortamın havasını değiştiren terrarium bitki bakımı her ne kadar dışarıdan basit gibi görünsede aslında terraium bakımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. İşte terrarium bitki bakımı hakkında Peyjaz Mimarı Özlem Özdemir Taş merak edilen her şeyi anlattı!

Teraryumlar asla direk güneş ışığı alan pencere önlerine koyulmamalı, gölgeli bir alan, filtreli ışık alan bir yer ya da yapak ışık seçilmeli. Belirli zaman aralıklarında teraryumun yönünü ışığa doğru değiştirmek, içindeki bitkilerin eşit şekilde büyümesini sağlar. Bu yön değiştirme işlemini yapmazsanız bitkileriniz hep bir yöne doğru büyür. Her bitkinin ihtiyacı olan bir nem, su oranı vardır. Teraryumunuza koyduğunuz bitkinin isteğine göre teraryum sulaması yapmalısınız. Ama bu mantık kapalı sistemlerde pek geçerli değildir. Kapalı sistem teraryum, içerisindeki suyun buharlaşması ve tekrar toprağa dönmesini esas aldığından çok az sulama ile uzun süre bitkilerin su ihtiyacını karşılayabilir. Teraryumun bulunduğu alana da bağlı olarak sulama oranına sizin gözlem yaparak karar vermeniz gerekir.

Kapalı sistem teraryumlar muhakkak havalandırmaya ihtiyaç duyar. Çok sıcak ya da çok soğuk olmayan ortamlarda ve zamanlarda teraryum kapağınızı ya da üzerine çektiğiniz streç filmi açarak havalandırmalısınız. Sonraki dönemlerde ise bitkilerinizin aşırı büyümesi durumunda bir makas yardımıyla budama yapabilir ve budadığınız bitkileri başka bir saksıda köklendirerek terkar teraryumunuza dikebilir ya da farklı bir yerde büyütebilirsiniz.

Işık: Teraryumlarda ışık konus oldukça hassastır. Cam içerisinde bitkileri muhafaze ettiğinizi unutmayın. Cama direk güneş vurması bitkilerinizin yanmasına sebep olabilir. Teraryumlar asla direk güneş ışığı alan pencere önlerine koyulmamalı, gölgeli bir alan, filtreli ışık alan bir yer ya da yapak ışık seçilmelidir. Pencere camından yansıyan güneş, teraryum camına da yansıma yaptığı takdirde içinde bulunan bitkileriniz yanma tehlikesiyle karşılaşır. Bu sebeple teraryumunuzu aydınlık ama direk güneş ışığı almayan bir yere koymanız daha iyidir. Belirli zaman aralıklarında teraryumun yönünü ışığa doğru değiştirmek, içindeki bitkilerin eşit şekilde büyümesini sağlar. Bu yön değiştirme işlemini yapmazsanız bitkileriniz hep bir yöne doğru büyür.

Yorumlar