Tere otu, vücut direncini arttırıp, halsizliği gideriyor ve güç veriyor. Bunun yanısıra; safrayı artırıyor, mideyi çalıştırarak hazmı kolaylaştırıyor ve iştah açıcı etkisi bulunuyor. Çiğ olarak ve az miktarda yenildiğinde sinirleri dinlendiren tere, saç dökülmesi ve kepeği de önlüyor. Ayrıca tere, afrodizyak etki de sağlıyor. Sigaranın zararlarını en aza indirmek açısından da etkili bir sebze tere. İçlerinde 30 sigara içenin de bulunduğu 30 sağlıklı erkek ve 30 sağlıklı kadında yürütülen bir araştırmada; her bireye 8 hafta süreyle her gün 85 gram taze (büyükçe bir kase dolusu) su teresi yedirilmiş. En faydalı değişimler de sigara içenlerde saptanmış. Özellikle sigara içenlerin tereyi düzenli tüketmesi öneriliyor.
13 7
Aynı araştırmaya göre tere, kansere karşı da koruyucu. Prof. Dr. Narçin Palavan Ünsal’ın, ‘American Journal of Clinical Nutrition’ adlı bilimsel dergide yayımlanan bir çalışmadan yola çıkarak aktardığı, “Su teresi: Anti-kanser süper besin” başlıklı makalesine göre, günlük su teresi tüketimi DNA hasarını azaltıyor ve aynı zamanda serbest radikallerin sebep olduğu DNA hasarına karşı da hücrelere direnç kazandırıyor.
13 8
Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre tere, diğer sebzeler arasında glukosinolat içeriği bakımından oldukça zengin bir sebze. Biyolojik metabolizmanın düzenlenmesini sağlayan glukosinolatlar, vücudu olası kanser riskine karşı koruyor. Tere, epithiospecifier protein (ESP) içeriyor. Bu bileşen ise, nitriller içerisindeki glukosinolatların dönüşümünü sağlıyor. Fakat bu ESP bileşeni anti-kanser etki göstermemesine rağmen tere, diğer çoğu bitkilere göre kanser riskini azaltan bir bitki olarak kabul ediliyor. Ayrıca Southampton Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre de tere, kansere yakalanma riskini büyük oranda azaltıyor. Terede bulunan bir kimyasalın, kanser hücrelerinin beslenmesine neden olan beyin sinyallerini bloke ettiği ve bu sayede kanser tümörlerinin küçüldüğü düşünülüyor.
13 9
Tere göz sağlığını koruyucu etkiler gösteriyor. Vücudun sağlığını destekleyen besin değerlerinin yaklaşık yüzde 40’ını sağlayan tere, karotenoidlerin bir formu olan A vitamini bakımından zengin bir bitki. Karotenoidler ise, göz sağlığını destekleyen ve koruyan bir bileşen. Bundan dolayı tere, görme kayıplarını önlüyor, gözün bozulmuş olan gece görüş yeteneğini onarmaya yardımcı oluyor. Ayrıca katarakt ve retinitis pigmentosa gibi göz hastalıkları riskini azaltıyor. Tere zengin A vitamini içeriği sayesinde, yaşa bağlı olarak gelişen maküler dejenerasyon ve görme eksikliğini gidermeye yardımcı oluyor.
13 10