Eski zamanlardan günümüze dek tere tohumu ve tere, özellikle Hindistan bölgesinde geleneksel ilaç olarak faydalanılıyordu. Genellikle çiğ olarak, salatalarda, çorbalarda ve mezelerde kullanılan tere, bazı sebze ve et yemeklerinin içerisinde baharat olarak da tercih ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde William Paterson Üniversitesi, 41 sebze ve meyveyi besin değerleri bakımından sıraladı. Bu araştırmada, tere en faydalı sebze seçildi. Tereyi, Çin marulu, pazı, pancar yaprağı, ıspanak ve hindiba takip etti. Peki, terenin içeriğinde neler bulunuyor ve sağlığa nasıl bir faydası var?
13 3
Portakaldan çok daha fazla miktarda C vitamini içeren tere, aynı zamanda çok iyi bir K vitamini kaynağı. Tere, B6 vitamini ve folat bakımından iyi bir bitkidir. Ayrıca tere, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengin olmakla birlikte, magnezyum, potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller de içeriyor. Tere, iyottan yana zengin olduğu gibi bakır da barındırıyor.
13 4
Tere, solunum yollarını rahatlatan bir besin. Öksürüğü kesme etkisinin yanısıra astım, bronşit gibi solunum hastalıklarının semptomlarını gidermeye, balgam sökmeye yardımcı oluyor. Tere göğüs anjininde de yararlı bir bitki. Kabızlık ve basur gibi sindirim sorunlarını gidermede etkili. Vücuttaki zararlı bakterileri öldürüyor ve bağırsak solucanlarının da düşmanı.
13 5
Tere kilo vermeye yardımcı olan bir sebze. Bağırsak hareketlerinin zayıf olması kilo vermeyi zorlaştırır, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan tere böylece kilo vermeye yardımcı oluyor. Bunun dışında tere, yağ yakan hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışmalarını da destekliyor. Karaciğer rahatsızlıklarına fayda sağlayan tere kanı da temizliyor. Kandaki şeker seviyesini düşürmeye ve kansızlığı gidermeye yardımcı oluyor. Terenin idrar söktürme etkisi bulunuyor. Böbrekleri ve idrar yollarını temizliyor; böbrek taşlarının düşmesine yardımcı oluyor.
13 6