'Nefes almayı' biliyor musunuz?

Farkına bile varmadan aldığımız nefesin aslında yaşam kalitemizi etkilediğini biliyor muydunuz? Kalp ritminin düzenlemesi, kan basıncının düşmesi, stresin azalmasına yardımcı olan nefes tekniklerini birlikte öğrenelim.

'Nefes almayı' biliyor musunuz?

Doğru nefes almak ve nefesimizi doğru kullanmak sağlık için çok öenmli. Örneğin kalbin ritminin düzelmesiyle kan basıncının düşmesi, kan dolaşımının hızlanması, sindirimin kolaylaşması, stresle daha kolay başa çıkabilme, anti-depresan ilaçlara bağımlılığı ve uyku düzensizliğini ortadan kaldırma doğru nefesin bize sağladığını yararlardan sadece birkaçıdır.

 Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarına göre doğru nefes nasıl alınır?

- Ciğerleri dakikada 4 ile 6 litre arasında hava ile doldurmak.

- Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek. Diyaframın kullanılması daha ağır ve her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Mide ve safra kesesinin yukarı hareketini engelleyerek, reflüyü ve çeşitli safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

- Solunumu ağız yerine burundan yapmak. (Ağızdan nefes almak nazal bölgede ve bronşlarda istenmeyen mukozalı salgılara yol açabilir.) Ara sıra yapılan nefes egzersizi de doğru nefes alıp vermemize yardımcı olacaktır.

Gün içinde, böyle nefes egzersizleri yapabilirsiniz!

1- Burnunuzdan yavaş bir şekilde ama alabildiğinizce çok nefes alın.
2- Sonra yine yavaş bir şekilde ağzınızdan verin.
3- 1. ve 2. egzersizi tekrar deneyin.
4- Şimdi de burnunuzdan nefes almaya başlarken ağır ağır dörde kadar sayın.
5- Nefesi vermeye başlarken de altıya kadar sayın.
6- Nefes vermeyi, nefes almaktan daha yavaş yaptığınızdan emin olun.
7- Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını ve gevşediğini hissedin.
8- Bu nefes egzersizini gerildiğiniz veya bunaldığınız herhangi bir yerde ve zamanda yapabilirsiniz.
9- Günde en az 40 kere derin nefes alıp verin.

Eğer sigarayı yakın bir zamanda bırakmışsanız, derin nefes alıp vermek oksijen alım miktarını yükselterek sigaranın zararlı etkilerini kısa zamanda azaltacaktır.
 

 
Yorumlar