Hava sıcaklıklarının mevsim normallerine döndüğü şu günlerde evde, iş yerlerinde ve araçlarda uzun süreli olarak klima kullanılmasına ihtiyaç duyuluyor. Özellikle bakımı yapılmayan, bilinçli kullanılmayan klimalar ister istemez ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, klimaya bağlı hastalıklara karşı mutlaka bitkilerden destek alınması gerektiğini söylüyor. Yeşil çay, beyaz çay ve adaçayı, bu bitkilerin başında geliyor.
“Soğuk ve kuru hava ile uzun süreli temas ve sıcak ortamdan serin ortama ani geçişler sonucu vücut direncinin azalmasına bağlı olarak özellikle üst solunum yollarında ve akciğerde zatürreye varan enfeksiyonların görülme riski de artıyor” diyen Yeşilada, şu uyarıyı yapıyor:
“Özellikle kalabalık ortamlarda düzenli bakımı yapılmayan klimalarda biriken mikroorganizmalar (bakteri, mantar) kişilerde enfeksiyon riskini misliyle artırabiliyor. Diğer taraftan, klimaların üflediği hava akımı ile ortamdaki tozların yayılması sonucu alerjik tepkimeler ve astım krizlerinin tetiklenmesi söz konusu olabiliyor.”
Erdem Yeşilada, bu gibi sorunların gelişiminin önlenmesi için koruyucu önlemler alınarak bağışıklık sisteminin desteklenmesi, enfeksiyon ajanlarına karşı direncin artırılması gerektiğini söylüyor.
Adaçayı; Gün içerisinde bir veya iki poşet adaçayı ile demleyeceğiniz bitki çayı içerek enfeksiyona karşı savaşta boğazınıza destek olabilirsiniz. İçeriğindeki sineol, mikropların gelişimini önleyerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir.
Beyaz çay veya yeşilçay: Yüksek kateşin içeriği ile kuvvetli antioksidan etkilidir ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde katkı sağlayabiliyor.
Tarçın-karanfil: Her iki bitkinin içerisindeki öjenolün, yüksek mikrop öldürücü etkisi nedeniyle enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlıyor.
Ihlamur: Boğazı yumuşatıcı özellikte müsilaj içeriği ile boğazda meydana gelebilecek tahrişlere karşı onarıcı etki gösteriyor.
Ekinezya: Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkinlik sağlıyor.