Süt tüketimi, bebeklik döneminden yaşlılığa kadar her yaş grubu için büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir yaşam için günde 2 bardak süt içilmesi gerekiyor. Bebeklerin vazgeçilmez gıdası sütün, insan sağlığına sayısız faydası bulunuyor.
Kalsiyumun en iyi kaynağı “süt”
Süt, yaşamın hemen hemen her döneminde tüketilmesi gereken bir gıdadır. Özellikle büyüme-gelişme, gebelik ve emziklilik döneminde önemi daha fazla artmaktadır. Kalsiyumun en önemli kaynağı olan süt;
Günde 2 bardak süt içilmeli
Yetişkin bireyler özellikle kadınlar, ileriki dönemlerde ortaya çıkacak olan kemik erimesine karşı; ergenlik dönemindeki kız ve erkek çocukları ise kemik gelişimi için günde mutlaka 2 bardak süt içmelidir. Gebelerin de her gün yatmadan içecekleri bir su bardağı süt, hem rahat uyumalarını hem de gerekli ihtiyaçların karşılanmasını sağlar. Kalan 3-4 porsiyonluk süt ve süt grubu ihtiyaçları ise yoğurt ve peynirden sağlanabilir.
Kolesterolü olanlar süt tüketimine dikkat etmeli
Süt su, yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminlerden oluşur. Bir su bardağı sütte yaklaşık olarak 9 gr. karbonhidrat, 6 gr. protein ve 6 gr. yağ bulunmaktadır. Sütte bulunan yağların 2/3’ü doymuş yağlardan oluşmaktadır. Bu nedenle kolesterol problemi yaşayan bireylerin süt ve süt ürünlerini tüketirken dikkat etmeleri ve yağı azaltılmış ürünleri seçmeleri gerekmektedir.
Cam şişede, günlük pastörize süt tüketin
Pastörize edilen sütler, buzdolabında 4-5 derecede yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanabilir. Pastörizasyon işlemi tam yapılmamış olan sütlerde tat ve renk değişimi olur. Süt ısıtıldığında sütün rengi değişmezse iyi pastörize olmuş demektir. Bu nedenle süt satın alınırken iyi bir markadan, güvenilir bir süt tercih etmek doğru olacaktır. Mümkünse cam şişelerde, günlük pastörize edilmiş sütler tercih edilmelidir.
Çocuklarda süt tüketimi yaşa göre değişiyor
Çocukların günlük almaları gereken kalsiyum miktarı yaşa göre değişir. 1-3 yaş aralığındaki çocukların 500 mg kadar kalsiyum ihtiyacı varken, ergenlikte bu miktar 800-1000 mg’a kadar çıkar. Bu miktarı karşılamak için 2-3 yaşındaki çocukların 2 bardak, 4-8 yaşındaki çocukların 2,5 bardak, 9-18 yaş arasındaki çocukların ise 3 bardak süt içmeleri yeterlidir.
Çocuğunuza sütü sevdirmek için…
Çocuklar için sağlıklı süt tarifleri
Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, sade süt içmeyen çocukların ailelerine önerilerde bulundu.
Hurmalı Süt: 3 adet çekirdeksiz hurma (ya da 1 yemek kaşığı hurma püresi), 1 çubuk tarçın ya da toz tarçın ve 1 su bardağı süt. Hurmalar birkaç saat öncesinden sıcak suda bekletilerek yumuşatılır. Süt ve hurmalar mikserde iyice karıştırılır. Bardağa koyulan hurmalı sütü çubuk tarçın ya da üzerine toz tarçın serperek tatlandırılabilir.
Meyveli Süt: ½ muz, 3-4 adet çilek ve 1,5 su bardağı süt. Meyveler iyice yıkandıktan sonra süt ile birlikte mikserden geçirilir. İsteğe göre meyve parçaları ile süslenerek soğuk olarak servis edilebilir.
Çikolatalı Süt: 4 kare bitter çikolata ve 1 su bardağı süt. Çikolatalar, benmari yöntemi ile eritilir. Eritilen çikolatalar süt ile mikserde karıştırılır. Üzerine az miktarda rendelenmiş çikolata serperek süslenir.
Dondurmalı Süt: 1 top vanilyalı ya da meyvelerden yapılmış meyveli dondurma ve 1 su bardağı süt. Dondurma ile süt mikserden geçirilip, hızlıca servis edilir.