Bazı araştırmalarda ışgının, asetilkolin mekanizmasına etkisinden dolayı Alzheimer hastalığına karşı önleyici olduğu belirtiliyor. Işgın yaprağından elde edilen metanollü ve sulu ekstrelerin, peptik ülser için gastrik koruyucu etkinliğinin araştırıldığı bir çalışmada, mide asidi üretimini engelleyen standart ülser ilacı simetidin ile karşılaştırılabilir bir koruyucu etkinliğe sahip engelleyici olduğu bulundu. Işgın bitkisinin sindirimi kolaylaştırdığı, mideyi rahatlattığı ve mide bulantısına iyi geldiği biliniyor.
11 8
Hem sanayi ülkelerinde hem de gelişmekte olan ülkelerde ölüm oranını yükselten koroner kalp hastalığının (CHD-Coronary Heart Disease) birincil ana etkeni, yüksek kolesterol (hiperkolesterolemi) ve kandaki trigliserit yağlarının tedavisinde kullanılabilir olduğu düşünülüyor. Işgından elde edilen ekstreler, İran’da tip 2 diyabet tedavisinde farmakolojik araştırma konusu. Türkiye’deki 16 tıbbi bitkiden elde edilen etanol ekstresinin, uçuk yapan herpes simpleks (HSV) virüsü ile sindbis humması yapan sindbis virüsü (SINV) üzerindeki antiviral etkilerinin incelendiği bir araştırmada, ışgın ekstresinin, en kuvvetli anti-HSV etki yaptığı görülmüş.
11 9
Taze sürgünleri C vitamini açısından zengin olan ışgının, selenyum düzeyi de beslenme açısından yeterli oranda. Işgının halk tıbbında kullanılışı oldukça yaygın: Mideyi kuvvetlendirir. Kusmayı önler. Tanen bakımından zengin (yüzde 8-10) olan kökleri müshil (iç sürdürücü) değil, ishal önleyici (bir başka deyişle kabız etkili ya da peklik verici) özelliğe sahiptir.
11 10
Taze iken dış kabuğu soyularak sebze gibi yenen gövde kısmı, bazı yörelerde sindirimi kolaylaştırıcı olarak yemeklerden sonra alınıyor. Diyabet, kolesterol ve mide hastalıkları için kullanılıyor. Ayrıca ışgın kökü kurutulup öğütüldükten sonra, yoğurtla karıştırılıp yüzdeki sivilce ve lekelere karşı da kullanılıyor.
11 11