Araştırmadan çıkan bu bulgu, yeni bir kanser ilacının da habercisi. Uzmanlar ışgından yapılmış kanser ilacının kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak her ne kadar deney sonuçları olumlu olsa da ışgının ilaca dönüştürülmesi için birçok yeni araştırma yapılması gerektiği belirtiliyor. Işgın hakkındaki bu keşif, bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı ve İngiliz Daily Express gazetesinde "Işgın hayatınızı kurtarabilir " başlığıyla yayımlanan haber dünyada büyük yankı buldu.
11 6
İngiliz bilim insanlarının yaptıkları bir diğer araştırma ise yine ışgının kanserle mücadelesi üzerine. Sheffield Hallam Üniversitesi’nin çalışmasına göre, Işgın da kırmızı sebzelerde olduğu gibi, kanseri önleyici maddeler olan polifenoller bakımından zengin. Araştırmayı yürüten Sheffield Hallam Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Nikki Jordan-Mahy’in Daily Telegraph gazetesine verdiği demeçte, ışgının özellikle pişirildiğinde polifenol miktarı bakımından etkili hale geldiğini belirtti. Bu bitkiden elde edilecek bir ilacın da kanserle mücadelede kullanılabileceğini söylüyor.
11 7
Bazı araştırmalarda ışgının, asetilkolin mekanizmasına etkisinden dolayı Alzheimer hastalığına karşı önleyici olduğu belirtiliyor. Işgın yaprağından elde edilen metanollü ve sulu ekstrelerin, peptik ülser için gastrik koruyucu etkinliğinin araştırıldığı bir çalışmada, mide asidi üretimini engelleyen standart ülser ilacı simetidin ile karşılaştırılabilir bir koruyucu etkinliğe sahip engelleyici olduğu bulundu. Işgın bitkisinin sindirimi kolaylaştırdığı, mideyi rahatlattığı ve mide bulantısına iyi geldiği biliniyor.
11 8
Hem sanayi ülkelerinde hem de gelişmekte olan ülkelerde ölüm oranını yükselten koroner kalp hastalığının (CHD-Coronary Heart Disease) birincil ana etkeni, yüksek kolesterol (hiperkolesterolemi) ve kandaki trigliserit yağlarının tedavisinde kullanılabilir olduğu düşünülüyor. Işgından elde edilen ekstreler, İran’da tip 2 diyabet tedavisinde farmakolojik araştırma konusu. Türkiye’deki 16 tıbbi bitkiden elde edilen etanol ekstresinin, uçuk yapan herpes simpleks (HSV) virüsü ile sindbis humması yapan sindbis virüsü (SINV) üzerindeki antiviral etkilerinin incelendiği bir araştırmada, ışgın ekstresinin, en kuvvetli anti-HSV etki yaptığı görülmüş.
11 9