Amerika kıtasında kendiliğinden yetişen bir bitki olan Ginseng'in sağlığa olan faydalarına inanamayacaksınız. Alternatif tıpta kullanılan bu bitki cilte olan faydalarından tutun da alzeheimer'a kadar bir çok sorunun tedavi edilmesinde çok işe yarıyor. İşte ginsengin bilinmeyen faydaları!
GİNSENG NEDİR?
Latince ismi Panax olan ginseng bitkisi, dayanıklı ve çok yıllık bir bitkidir. Özellikle Uzakdoğu’da ve Amerika kıtasında kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Bitki ekildikten 3-9 yıl sonra kökleri hasat edilebilir ve en etkili kısmı da kökleridir. Aynı zamanda ginseng bitkisinin yapraklarından da faydalanılmaktadır. Alternatif tıpta yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Ginsengin yararları tedavi edici olmaktan çok koruyucu ve destekleyici olma konusundadır.
ALZHEİMER'I OLAN KİŞİLERDE ALGILAMAYI GELİŞTİRİYOR
Olumlu etkileri sayesinde konsantrasyonu artırmaya yardımcıdır. Çalışma hayatında gün içerisinde konsantrasyon eksikliğinden yakınan bireyler ginsengden faydalanabilir. Ginsengin hafıza üzerine olumlu etkileri sayesinde “Nörolojik hastalıklarda ginseng kullanımı yararlı olabilir mi?” sorusunu doğurmuş ve bu konuda çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Alzheimer’ı olan kişilerde uzun süreli ginseng kullanımının algılamayı geliştirdiği düşünülür. Ayrıca, majör depresyonun tedavisinde yardımcı olabileceğine dikkat çekilir. Ancak, bu hastalıklarda ginseng kullanımının kesinlikle yardımcı olduğunu söyleyebilmek için daha çok çalışma sonucuna ihtiyaç vardır.
YAŞLANMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR
Bu bitkinin yararları saymakla bitmiyor. Çok güçlü bir afrodizyaktır. Cinsel isteği artırır. Erkeklerde erken boşalma gibi sorunları önler, testosteron hormonunu arttırarak sperm sayısını da arttırmaya yardımcı olur. Vücudun yenilenmesine yardımcı olarak yaşlanmanın etkilerini azaltır. Cildi güzelleştirir. Botanik dünyasında ismi ‘Panax’ olan ginsengin; hafızayı güçlendirme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, halsizlik ve yorgunluğa karşı iyileştirici etkiye sahip olduğu da bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır. Ginsengin üreme sağlığı ve nörolojik rahatsızlıklarda da faydalı olabileceği düşünülür.