Bu yönteme göre ellerimiz ve ayak tabanlarımızda vücudumuzun son bulduğu sinir noktaları mevcuttur. Bir başka deyişle her organın el ve ayak tabanında yansıdığı bir nokta vardır. Örneğin; ayaktaki karaciğer noktasına yapılan refleksoloji uygulaması karaciğeri uyarır.
Refleksoloji, kişinin öngörüşmede belirlenen ihtiyacına göre haftada 2 seans (1 saat 15 dakika) uygulanması önerilir. Refleksoloji teşhis seansından sonra hastalığın seyrine göre terapi uygulanır, ortalam bir terapi 6 - 10 seanstır.
Refleks bölgeleri masajı uygulaması için toplam beş basma tekniği vardır: Başparmak hareketi, parmak hareketi, ovma hareketi, sıvazlama hareketi ve sıkma hareketi.
Bu hareketler hem ellere, hem de ayaklara aynı şekilde tatbik edilir. Önemli olan bu tekniğin kime nasıl uygulanacağıdır. Kişinin fiziki yapısı, yaşı ve o andaki sağlık durumu göz önünde bulundurulur. Meselâ iri yapılı bir insana daha kuvvetli, zayıf, yaşlı ve çocuklara ise, normal şekilde basarak masaj yapılır. Tedavi, başparmak veya başka bir parmağın kenarıyla basınç uygulanarak saat yönünde döndürülmesinden oluşur. Bu basınç genellikle oldukça derindir, ama acı verici olmak zorunda değildir. İyi bir refleksolog kısa, acısız seansların tekrarlanmasını, bütün hastalığın bir tek acı verici seans tedavisine tercih eder. Her seans 10 dakikadan 30 dakikaya kadar sürer ve birkaç seansa ihtiyaç olabilir. Hatta sık sık şikayetler bir tek seanstan sonra ortadan kalkar.
Reflekolojinin doğum sancılarının giderilmesi, böbrek ağrılarının kontrolü, iktidarsızlık sorununun çözümü, ameliyat sonrası iyileşme gibi alanlardaki etkinliği kanıtlanıştır.