Ülkemizde Ege Bölgesi dışında yeni yeni tanınan ve tüketimi artan börülcenin Akkız, Karnıkara ve Sarıgöbek olmak üzere üç çeşidi vardır. Taze börülce tanesinde yüzde 4.5-5 oranında protein bulunmaktadır. Kuru börülcenin protein oranı çeşit ve çevre koşullarına göre değişiklik göstermekle beraber yüzde 20-34 arasında değişmektedir. Börülce tohumlarındaki protein, hayvansal proteinlere göre Methionin ve Sistin yönünden yetersiz olmasına rağmen, tahıl tohumlarına göre, aminoasit, lizin ve triptofan yönünden zengindir. Ayrıca börülce taneleri karoten ve B1 vitamini açısından oldukça zengindir.
Börülcenin vitamin değeri nasıldır?
Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri, 353 kalori 23.1 gram protein: 57.2 gram Karbonhidrat, 1,2 gram yağ, 2 gr. lif, 138 mgr. fosfor, 77 mgr. kalsiyum, 7.0 mgr. demir, 6,7 mgr. Sodyum, 260 mgr. Potasyum, 30 IU A vitamini, 0.90 mgr. B1 vitamini, 0,20 mgr. B2 vitamini ve 1.9 mgr. niasin olarak sıralanabilir.
Deniz börülcesinin faydaları nelerdir?
'Salicornia europea' olarak bilinen deniz börülcesi çok tanınmış bir bitki değildir. Deniz suyu ile beslenerek büyüdüğü için halk arasında deniz börülcesi olarak bilinmektedir. Genellikle ilkbaharda tüketilen bu bitki iyotlu topraklarda yetiştiği için iyot açısından bir hayli zengindir.
Börülcenin sağlığa faydaları neler?
- Tüm kurubaklagiller gibi börülce de içerdiği yüksek lif oranı sayesinde kolesterol üzerinde olumlu etkisi vardır.
- Yüksek lif oranı nedeniyle kandaki insülin seviyesine olumlu etki yapar.
- Yüksek lif oranı nedeni ile kabızlık problemine engel olur.
- Yüksek protein oranı, demir ve potasyum açısından zengin bir yiyecek olması börülcenin diyetimizde yer alması açısından önemlidir.
- Özellikle bahar ve yaz aylarında taze börülce tüketilmesi, kış aylarında ise diğer baklagillerle dönüşümlü olarak kuru börülce kullanılması diyetinizin zenginliği ve çeşitliliği için önemlidir.