Çayın enerji tüketimini artırarak vücut ağırlığını azalttığını anlatan Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, içerdiği antioksidan nedeniyle damar sertliği ve koroner kalp hastalıkları ile yüksek tansiyonu engelleyici etkisi olduğuna dikkat çekti.
Çayın, barındırdığı antioksidanlardan dolayı kalp krizi, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları riskini azalttığı, yüksek tansiyonu engellediği, kansere karşı vücut direncini artırdığı bildirildi. Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz yaptığı açıklamada, çayın, sudan sonra en fazla tüketilen, insan vücuduna en uygun, sağlıkla en uyumlu, zararlı maddelerden arınmış içeceklerden biri olduğunu belirterek, dünya nüfusunun 3’te 2’sinin çay tükettiğini vurguladı.
Antioksidan içeriyor
Günde 350 mililitre çay içenlerin kalp krizi geçirme riskinin, çay tüketmeyenlere göre 3’te 2 oranında daha az olduğunu gösteren çalışmalar olduğunu ifade eden Yılmaz, "Çay enerji tüketimini artırarak vücut ağırlığını azaltıyor. Ayrıca damar sertliği ve koroner kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona karşı barındırdığı antioksidan maddelerden dolayı engelleyici etkisi var. Her türlü kansere karşı vücut direncini artırıyor. Yeşil çayda flavonoid grubundan polifenoller oldukça fazla. Yapılan çalışmalar, çayda bulunan polifenollerin kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisinin göz ardı edilmeyecek kadar önemli olduğunu göstermiştir" diye konuştu.
Sıvı ihtiyacını karşılıyor
Yılmaz, ayrıca çayla birlikte bol miktarda sıvı alındığını, bunun da vücut için çok önemli olduğunu vurguladı. Günde 5-6 fincana kadar çay içilmesinin normal olduğunu belirten Yılmaz, "Böylece yetişkin bir insan için gerekli olan günde 2.5 litre sıvı ihtiyacının önemli bir kısmı karşılanmış olur. Çok alınırsa belki ihtiva ettiği kafeinden dolayı zararlı etkileri görülebilir ama bu etkinin görülmesi için orta demli olarak 1 litreden fazla çay içilmesi lazım" dedi.