"Kabızlık, ilerleyen yaşlarda daha sık görülür" Birçok insan yaşlandıkça kabızlık sıkıntısının arttığını düşünür. Ancak bunun tek nedeni vücudun yaşlanması değildir. İleri yaştaki kişilerin başka bir takım rahatsızlıkların tedavisi için kullandıkları ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, yeterince sıvı almak ile bu sorunun önüne geçilebilir.
11 5
"Sadece aşırı alkol tüketimi siroza sebep olur" Ülkemizde en sık görülen siroz nedeni Hepatit B enfeksiyonudur. Aşırı ve sürekli alkol kullanımı, sirozun sık görülen nedenlerinden birisi ama her zaman sirozla sonuçlanmaz. Sirozun diğer nedenleri arasında doğumsal metabolik hastalıklar, safra yolları rahatsızlıkları ve bazı virüsler sayılabilir. Siroz, karaciğerin fonksiyonlarını yerine getiremeyecek derecede geri dönüşü olmadan zarar görmesidir.
11 6
"Fasulye, daha fazla gaza sebep olur" Maalesef bu da yanlış bir bilgi. Fasulye, mide ve bağırsak gazının en büyük sebebi değildir. Aslında sindirim sistemindeki aşırı gazın en önemli sebebi; hızlı yemek yemek ve gıdaları yeterince çiğnememek. Ayrıca midenin gastrit gibi hastalıklarda, safra kesesi, pankreas rahatsızlıklarında ve irritabl bağırsak sendromu denen huzursuz bağırsak rahatsızlıklarında, bağırsak florasının bozulduğu ishal gibi durumlarda da gaz oluşumu artar. Ayrıca süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoza hassasiyet en sık rastlanan gaz nedenleri arasında.
11 7
"Sakızın sindirimi yıllar alır" Yuttuğunuz sakızın yıllarca midenizde kalacağını düşünebilirsiniz. Çünkü sakız ağzınızda ve midenizde diğer gıdalar gibi parçalanmaz. Ancak ‘sakızın sindiriminin yıllar alacağı’ iddiasında bir doğruluk payı yok. Sindirim sistemi, içinden geçen her şeyi beraberinde taşır, yararlı olanları sindirir ve diğer kısmı atar. Diğer besinlerde olduğu gibi 24 saat içinde olmasa da birkaç gün içinde sakız, dışkıyla beraber vücuttan atılır.
11 8