Genelde Ixodes ricinus türü kenelerin ısırması ile ortaya çıkan hastalık, uzun dönemde insanda yıllarca etkili olabilecek sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Kısa dönemde ise çok sinsi, korkutucu ve büyük sorunlar yaratabiliyor. Hastalık özellikle merkezi sinir sistemi, deri, kalp ve eklemleri etkiliyor.
15 9
Belirtileri diğer hastalıklarla karıştırılıyor Barbaros Çetin, Lyme hastalığının insan vücudunda 800'e yakın semptoma neden olduğunu, hastalığın belirtilerinin birçoğunun diğer hastalıklarla karıştırıldığını söylüyor: "Şu ana kadar yapılan araştırmalar Lyme hastalığının 350'den fazla hastalığı taklit edebileceğini gösterdi. Taklit ettiği bu hastalıkların başında günümüzde hızla yaygınlaşan kronik yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, epilepsi, MS, ALS, Lupus, Alzheimer, Parkinson, otizm, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, kalp hastalıkları, kalp krizi, beyin tümörü, migren, kronik baş ağrısı, fetus ölümü ve düşük, birçok cilt ve kas hastalığı gelmektedir." Yani bu, içimizde yaşayan bazı insanlar aslında gerçek hastalığının ne olduğunu bilmediğinden tedavisi de yapılamıyor anlamına geliyor.
15 10
Lyme hastalığı nasıl tedavi ediliyor? Barbaros Çetin, hastalığın 1 hafta içinde fark edilirse antibiyotikle tedavi edilebildiğini, 1 ay sonra tedavinin zorlaştığını, 1 yıl sonra ise artık hastalığın kronik hale geldiğini anlatıyor.
15 11
Hastalığın tedavisinde, farklı evrelerinde ağız yoluyla ya da intravenöz (sıvı maddenin doğrudan damar yoluyla verilmesi) antibiyotik uygulamaları kullanılıyor. Sinir sistemi tutulumunda ise ağızdan antibiyotik tedavisi yerine parenteral uygulama (ilaç veya serumların ağız yolu ile değil damar yolu, adele içi gibi yollarla verilmesi) yapılır. Antibiyotik tedavisi, hastanın durumuna göre 4-21 günden başlayıp 60 güne kadar uzayabilir. Zamanında uygulanan tedavi, hastalığın ilerlemesini önleyebilir.
15 12