Yanlış: Kalp hastaları yumurta yememeli Doğru: Bir yumurtada yaklaşık 5-6 gram doğmuş yağ ve özellikle sarı kısmında yüksek oranda protein ve kolesterol bulunur. Bu yüzden de kalp hastaları yumurta yemekten çekinir. Ancak toplumdaki yaygın inanışın aksine bu grup hastaların haftada 2-3 yumurta yemelerinde bir sakınca yoktur. Ancak bu miktardan aşırıya kaçtıkları takdirde kolesterol değerleri yükselebilir. Bundan dolayı yedikleri yumurta miktarlarına dikkat etmelilerdir.
9 4
Yanlış: Balık yağı takviyesi kalp damar hastalıklarından koruyor Doğru: Omega-3 yağ asitleri içeren diyetler pıhtı oluşumunu azaltıp damarları genişletmek, trigliserid seviyesini düşürmek, ileri kalp yetersizliği olanlarda aritmiyi azaltmak ve kan basıncını düşürmek gibi çok önemli yararlar sağlar. Amerikan Kalp Cemiyeti beslenmede günde ortalama 1 gram kadar omega yağ asidi alınmasını önerir. Ayrıca tedavi kılavuzlarına göre de haftada 2 kez balık tüketmek gerekir. Ancak yapılmış olan çalışmalarda, her gün balık yağı takviyesi almanın kalp damar hastalıklarını önlemede belirgin bir yararı olmadığının altı çiziliyor.
9 5
Yanlış: Sarımsak ve soğan kalp damar hastalıklarından koruyor Doğru: Sarımsak, soğan, nar, yaban mersini, marul, mercimek, lahana, kızılcık, çilek, ıspanak ve brokoli gibi birçok meyve ile sebzede bulunan flavonoidlerin sağlıklı bir kişiyi kalp damar hastalıklarından koruduğuna inanılır. Oysa özellikle flavonoidler olarak bilinen ve sülfür içeren bu bitkisel maddelerin koruyucu etkileri konusunda yeterli veri mevcut değildir. Bu nedenle ilaç gibi görülüp damar hastalıklarını, kalp krizini veya kalp yetersizliğini azaltmak gibi amaçlarla kullanılmaları henüz tavsiye edilmiyor.
9 6
Yanlış: Cinsel ilişki kalp hastalarında kalp krizine neden olur Doğru: Halk arasında kalp hastalarının cinsel ilişki sırasında kalp krizi geçireceklerine dair yaygın bir inanış vardır. Oysa bu grup hastaların cinsel ilişkiden kaçınmaları gereksizdir. Çünkü cinsel aktivite de aynı zamanda hastanın psikolojik ve sosyal hayat adaptasyonu bakımından önemlidir. Ancak hastalar kalp yetersizliğinin derecesine, kalp damarlarının durumuna ve hekiminin önerisine göre cinsel yaşamlarını daha güvenli hale getirmelidirler. Örneğin; bu grup hastalar cinsel gücü artıran ilaçları kullanmadan önce mutlaka kardiyologlarından gerekli izni almalı ve kardiyovasküler kondisyon testi yaptırmalılar.
9 7