Kulak çınlaması neden olur? Neredeyse hemen hemen herkes kulak çınlaması problemiyle kısa süreli de olsa karşı karşıya kalmıştır. Kulak çınlaması kişiyi oldukça rahatsız eden, huzursuzluk veren bir durumdur. Halk arasında kulak çınladığında en çok yapılan yorum biri tarafından konuşuluyorsun yorumudur. Fakat bu göründüğü kadar basit olmayabilir. Kulak çınlamanız uzun süreli olarak devam ediyorsa ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Uzmanlar uyarıyor! Kulak çınlaması işitme kaybına neden olabilir. Peki kulak çınlaması neden olur? İşte kulak çınlamasına dair tüm merak edilenleri, KBB ve Ses Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor İsmail Koçak'tan öğrendik.
Kulak çınlaması dediğimiz şey, herhangi bir dış etki olmaksızın duyulan seslerdir. Kulak çınlaması kulaktan başlayıp beyne ulaşan işitme süreçlerinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Genellikle tüy hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Kulak çınlamasına dair halk arasında bir takım hikayeler bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni kulağın çınlıyorsa biri seni konuşuyordur. Fakat kulak çınlamalarını bu kadar basite almamak gerekiyor. Nitekim çınlamalar ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.
Kulak çınlamasının hangi aralıklarda ve nezamanlar olduğuna dikkat edilmelidir. Kulak çınlaması aslında baklırsa kulağın kendi içerisinde barındırdığı mevcut sestir. Eğer kulağınızda işitme kaybı varsa, kulak ses üretmeye başlamaktadır. Buna çınlama denir. Aslında var olan sesi yani çınlamayı kulak değil, beynin kendisi üretmektedir.
Kulağın etrafı hareketli kaslardan oluşmaktadır. Bunların aşırı derecede gevşemesi durumunda ya da kasılması durumunda kulakta meydana gelen mekanik bozukluklar da çınlama hissi doğurmaktadır. Yani kulak çınlamasının pek çok nedeni bulunmaktadır.