Klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sağlığı nasıl etkiler?

Klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bilinçsizce kullandığımız klimalar ölüme sebebiyet verebilir işte dikkat etmeniz gerekenler!

Klima kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sağlığı nasıl etkiler?

Klima kullanımı nasıl olmalıdır? Klima temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Yanlış klima kullanımı nelere neden olur? Klima kullanımlarında bunlara dikkat! Sıcak havaların bastırmasıyla beraber sarıldığımız klimalar dikkatli kullanılmadığında başımıza dert olabiliyor. Özellikle dikkat edilmediğinde kirli klimaların oluşturduğu bakteriler kemoterapi tedavisi görenler, kronik böbrek ve akciğer rahatsızlığı olan kişiler için risk oluşturuyor! Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Bayiz konu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

yanlış klima kullanımı

Yaz aylarında artan klima kullanımı hastalıkları da beraberinde getiriyor. İklim değişikliğinin etkisiyle giderek yükselen sıcaklıklar evlerde ve iş yerlerinde klima kullanımının artmasına neden olurken, klimanın sağlığa etkisi ve doğru kullanımı hakkında uzmanlar uyarıda bulundu. Temizlenmeyen klimanın ürettiği bakteri ve küf mantarlarının solunum yoluyla insan vücudunda ciddi hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekti. Bazı bakterilerin ölüme bile neden olabileceğini işaret eden Bayiz, şeker ve kemoterapi tedavisi gören hastaların dikkat etmesi gerektiğini, hastane ve otel çalışanlarının ise risk grubundadır.

KLİMA ORTAMINDA ÇALIŞANLAR RİSK ALTINDA ÖZELLİKLE DE...

Klimanın ürettiği bakterilerin solunmasının hafif soğuk algınlığı ateş, halsizlik, baş ağrısı, grip gibi hastalıklardan ciddi solunumsal enfeksiyonlara kadar uzanan yelpazede hastalıklara neden olabilir. Bunların en ciddisi ve nadir görülen ancak öldürme potansiyeli olan lejyoner hastalığıdır. Lejyonella bakterisi enfeksiyondan sorumludur. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır. Salgınlar, sıklıkla otel ve hastanelerde olmakla birlikte, tek tek vakalar da bildirilmiştir. Büyük otel ile iş yerlerinde, havalandırma işçileri ve sağlık personeli riskli gruplar arasında. Bakteri alan kişinin vücut direnci de hastalığın oluşmasında önem taşır. Şeker, kemoterapi, kronik böbrek ve akciğer hastalarında bu oluşum daha yüksek oranlardadır.

yanlış klima kullanımı sağlığı tehdit ediyor

KOMAYA NEDEN OLABİLİR!

Hastalığın komaya ve ölüme neden olabilir! Özellikle; akciğere ait şikayetler ön planda değildir. Yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, huzursuzluk ve ateş ön plandadır. Bunun yanı sıra, başlangıçta kuru öksürük, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi bulguları da yaygındır. Buna ek olarak konsantrasyon bozukluğu hatta koma bile olabilir.

EV EKONOMİSİNDE DE DEĞİŞİKLİĞE NEDEN OLUYOR!

Klimanın çalışma sıklığına bağlı olarak senede en az 1 kez filtresinin değiştirilmesi gerekiyor. Klimaların filtre değişiminin yıl içerisinde mutlaka yapılması gerektiğini aktardı. Değişimin ihmal edilmesi durumunda kirlenen filtrenin klimada hava akışının azalmasına veya ünitede donma sorunlarına neden olabileceğini dile getiren Acar, kir filtreli bir klimanın ise faturada yüzde 5 ile 15 arasında bir artışa neden olabilir.

KİMYASAL ÜRÜN TEMİZLEYİCİLERİNE DİKKAT!

Filtre değiştirmemek klimanın ömrünü kısaltır. Klima kapağını açtıktan sonra filtreleri görebilirsiniz. Kiri ve tozu tutan bu filtrelerdir. Filtreleri çıkardıktan sonra tozunu soğuk suyun altında akıtabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, filtre temizliğinde herhangi bir sabun ya da deterjan gibi kimyasal temizlik ürünleri kullanılmaması gerektiğidir. Bunun nedeni, deterjan veya sabun gibi ürünler filtre yüzeyine zarar verebilir ve klimanın üflediği hava aracılığıyla solunum yollarınıza karışabilir, sağlık açısından istenmeyen durumlara yol açabilir.

Yorumlar