Östrojen, kadınlık hormonudur. Vücutta kolesterol denen maddenin sentezleme aşamasından sonra yumurtalıklar ve böbrek üstü bezleri tarafından salgılanır. Östrojen hormonu genç kızlık döneminde vücutta rahmin gelişmesi, yumurtalıkların gelişmesi, memelerin gelişmesi için genç kızlık döneminde önemlidir. Östrojen hormonu ileri yaşlarda sağlıklık cinsel yaşam için, cinsel ilişkiden zevk alma, kadınlık faaliyetlerinin devamı için önemlidir. Östrojen hormonunun yanı sıra Progesteron hormonu da önemlidir. Progesteron hormonu adet döneminin ikinci yarısında salgılanır, eğer hamilelik gerçekleşmezse rahmi adet kanamasına hazırlar. Hamileliğin gerçekleştiği durumlarda progesteron embriyo adı verilen döllenmiş yumurtanın rahimde oturmasına ve orada gelişmesine zemin hazırlar.
Östrojen eksikliği
Kadınlarda bulunan östrojen hormonu eksildiğinde olumsuzluklara sebep olur. Östrojen hormonunun eksikliği çocukluk yaşlarında hissedilmez, çünkü çocukluk çağında seks hormonunun yani östrojen ve testosteronun bir etkisi yoktur. Ergenlik çağına gelindiğinde östrojen hormonunun etkisi ortaya çıkmaya başlar. Yetersiz östrojen hormonu üretilmesinin en büyük yan etkisi boy kısalığına neden olabilir.
Östrojen hormonu azalması belirtileri:
Memelerde sarkma ve ufalma
Kaslarda zayıflık
Ciltte kırışıklık
Tansiyonda düşmeler
Kadınlarda cinsel hormonların salgısı oldukça karışıktır. Bebeklik ve çocukluk çağında östrojenin fizyolojik bir rolü yoktur. Salgılanıp salgılanmaması çocukluk çağında sağlık için önemli değildir. Kadında östrojen hormon fazlalığı cinsel yaşamı etkilediği gibi vücut yapısında değişikliklere neden olur. Öncelikle kalça ve bacak bölgesindeki yağ miktarı artar. Östrojen vücutta su tutma özelliğine sahiptir, bu bakımdan el ve ayaklarda ödem oluşmasına neden olabilir. Östrojen bacak damarlarında pıhtı oluşmasına neden olur ve daha sonra bu pıhtının koparak akciğere gitmesine neden olabilir. Östrojen fazlalığı yüksek tansiyona neden olur, safra kesesi taşına sebep olur.