Uzmanlar bu yıl yaklaşık 18 saati bulan oruç tutma süresi nedeniyle iftar ile sahur arasındaki sıvı tüketimine dikkat çekiyor. Suyun vücut tarafından aktif bir şekilde kullanıldığını ancak depolanamadığını söyleyen Uzman Diyetisyen Sibel Mumcu, “Vücudumuz açlığa uzun süre dayanabilir ancak, susuzluğa karşı daha dayanıksızdır. Bu nedenle Ramazan ayında 18 saate yakın bir süre susuz kalan vücudun sıvı ihtiyacını doğru şekilde gidermek sağlığı korumak adına büyük önem taşıyor” dedi.
Mide sağlığını ve vücudun sıvı dengesini korumak için Ramazan’da da günde 2 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Uzm. Diyetisyen Sibel Mumcu, “ Ancak suyun tüketim miktarı kadar ne kadar sürede tüketildiği de oldukça önemli. Saatlerce aç ve susuz kalan mideye kesinlikle birden yüklenmemeli, özellikle su, iftar ile sahur arasındaki zamana yayılarak tüketilmelidir. Mesela her yarım saatte 1 bardak içilecek su, bu ihtiyacı karşılamak için iyi bir planlama olabilir “ dedi.
Tüketilen her sıvının vücudun sıvı ihtiyacını karşılamadığını vurgulayan Uzm. Diyetisyen Sibel Mumcu, “Sıcak yaz günlerinde uzun süren susuzluğun ardından kişiler genellikle soğuk asitli içeceklere ya da hararete iyi geldiğine inanılan çaya ve kahveye yöneliyorlar. Ancak bu içecekler vücudun sıvı ihtiyacını karşılamadığı gibi fazla su atımına neden oldukları için vücudun daha fazla sıvı kaybetmesine yol açabiliyor. Bu nedenle özellikle Ramazan’da bu türdeki içeceklerin tüketim miktarına dikkat edilmeli, sıvı ihtiyacı için su tercih edilmelidir” dedi.