Neden saat 14.00'de mutsuz, 15.00'de tembel, 20.00 sıralarında ise mutlu hissettiğinizi biliyor musunuz? Bilim insanları ruh hallerimizin saatlerle olan bağlantısını 4 yıl boyunca inceledikleri 800 milyondan fazla tweette buldu. Bu araştırma günün her saatinde vücudunuzun salgıladığı hormonlor ve hormonların etkilediği davranışlarımızı ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları Zamanlamanın Bilimi adlı bir kitapta ortaya kondu.
Kitap özellikle cinsel hayatla ilgili ilginç önerilerde de bulunuyor. Kitaptaki bilgilere göre gece saat 22.00'de mutlaka seks yapmalısınız. İşte günün diğer saatlerinde vücutta olanlar ve hissettiklerimiz...
06.00- Mutlaka yataktan çık! Vücudunuz birkaç saattir kortizol üretiyor. Bu, sizi harekete geçiren bir hormondur. Uyandığınızda ve uyanıklığın ilk yarım saattinde zirve yapar. Erken kalkmak çok tarzınız olmasa da deneyin deriz. Çünkü araştırma sonuçları ihtiyacınız olmasa bile, özellikle kadınlar arasında bu saatlerde uyanmanın depresyon oranlarını düşürdüğünü görülmüş. Ayrıca bu saatler kişisel hedeflere odaklanmak için de en ideal saatler. Haydi erken kalkın ve kendinize biraz zaman ayırın.
07.00-Testosteron seviyeleri sabah 07.00 ile 08.00 arasında kadınlarda zirve yapıyor ve kortizol hala yüksek düzeyde. Bu kadınlar için yüksek motivasyon anlamına geliyor. Bristol Üniversitesinden araştırmacılara göre, Twitter'da yayınlanan 800 milyon mesajı inceleyenler, günün saati ile negatif ve olumlu duygular arasında güçlü bir ilişki tespit etti. Bu saatlerde daha az kızgınız ve sorunlarla başa çıkma konusunda daha başarılıyız. Bu saatlerde dikkat etmeniz gereken şey ise kahvaltıda karbonhidrattan uzak durmanız. Çünkü yükselen şeker miktarı kendinizi zirvede hissetmenize yardımcı olan hormonları allak bullak ediyor. O nedenle proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edin.
08.00- Sabah 08.00 üzüntü ve yorgunluk getiriyor. Özellikle pazartesi sabahları bu durum daha da kötüleşiyor. Bu negatif dalgayı yenmek için yürüyüş yapmayı deneyin. Özellikle güneş ışığı beynin uyku hormonlarını üretmenizi keser ve saat 08.00 civarında başlayan uyku sersemliği halinden kurtulmanıza yardımcı olur.
09:00- Olumlu duygular yeniden yükselişte. Kortizolun etkisiyle beynimiz hala pırıl pırıl. Uzmanların önerisi saat 09.00'a kadar günün ilk kahvesini ertelemekte fayda var. Çünkü bu saatlerde kafeine ihtiyacınız olmaz.
10.00- Kendinizi gün içinde pırıl pırıl hissettiğiniz o ana geldik. Araştırmalara göre sabah 10.00 insanların gün içinde kendilerini en az kızgın hissettikleri saat. Eğer bir probleminiz varsa bunu bu saatlerde çözmeyi deneyin. Sisteminizdeki kortizol, korkuları kontrol etmeye yardım ederken, taze beyniniz odaklanmaya ve öğrenmeye hazırlanır.
11:00-Bu saat beynin analitik güçler için en yüksek olduğu noktadır, bu yüzden gün ortasına kadar çok verimli çalışabilirsiniz. Olumlu duygular hala artıyor ve yakında zirveye çıkacak. Bu saatte stresliyseniz kortizolü kontrol etmek için hızlı bir nefes egzersizi yapın. Derin bir nefes alın, bekleyin, ardından beş kez yavaşça nefes verin ve dört kez tekrarlayın.
12:00- Öğlen, olumlu duygulara ve hislere tepki verme olasılığımızın en yüksek olduğu zamandır. Mutlu hissetmek için iş gününün en yüksek noktasıdır. Önemli telefon görüşmeleri yapmak veya ödemeleri düzenlemek için ideal zaman. Araştırmalar şu anda yapıcı olmanın daha muhtemel olduğunu gösteriyor; öğleden sonra aramaları daha savaşçı olma eğilimlidir.
13.00- Öğleden sonra yaklaştıkça, iyi bir ruh hali bozmaya başlar. Ancak 13.00 ruh halimiz tamamen çökmeden önce çevredekiler için en sempatik olduğumuz son anlardır. İyi bir öğle yemeği yiyin, müzik dinleyin. Araştırmalara göre bu saatlerde beynin zevk devrelerini uyarmak mutlu hissetme süresini uzatıyor.