Gripten korunmanın yolu antibiyotikler değil!

Havaların soğumasıyla beraber gribe yakalanma riski artıyor bunun için oldukça popüler olan grip aşısı ve gripten korunma yollarını sıraladık!

Gripten korunmanın yolu antibiyotikler değil!

Malum havalar iyice soğudu. Ortak kullanım ortamlarının artması ve mevsim geçişlerinde sık sık kapımızı çalan gripten korunmak için grip aşısı ve diğer yöntemler hakkında bilinmesi gerekenleri Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu kışı grip olmadan geçirmenin yollarını anlattı. Gripten korunmak için ne yapmalı? Grip aşısı kimlere yapılır? Nezle ve grip aynı şey mi? İşte grip ve gripten korunmak için ihtiyacınız olan tüm detayları elmaelma.com'da bulabilirsiniz! 

Grip ve Nezle Aynı Şey Mi?

Nezle veya soğuk algınlığı; hapşırık, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi gibi belirtilerle ortaya çıkan üst solunum yollarının viral enfeksiyon hastalığıdır. Erişkinlerde genelde ateş görülmez. Bir hafta sonra şikayetler azalır. Grip ise daha ağır şikayet ve bulgularla seyreden bir enfeksiyondur. Hastalarda ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi şikayetler vardır. Yine grip infeksiyonun da boğaz ağrısı, nezle, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi bulgular da görülebilir. Gribal enfeksiyonlarda korkulan tablo hastalarda sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi komplikasyonların ortaya çıkmasıdır.

Antibiyotik Faydalı Mı?

-Antibiyotikler viral enfeksiyonlarda etkili değildir. Kullanılmasının bir yararı yoktur. -Antibiyotiklere grip enfeksiyonunda eğe bakteri kaynaklı durumlar (sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi) eklenmişse faydalı olur ve kullanılmalıdır. Gribin tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler, bol sıvı alımı ve yatak istirahati şikayetlerin azalmasında yardımcı olur.

gripten korunmak için ne yapmalı

Grip Aşısını Kimler Yaptırmalı?

  • 65 yaş ve üstündeki kişiler.
  • Kronik hastalığı olan kişiler: Diyabet, kronik kalp hastalığı, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kronik karaciğer, böbrek hastalığı olanlar
  • Kanser, organ ve kemikiliği nakli yapılan bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve bu hastalara bakım veren kişiler,
  • Hastanelerde çalışan doktor, hemşire, hasta bakıcılar; kreş ve huzur evleri çalışanları.
  • Yüksek risk grubundaki kişilerle yakın temasta olan kişiler
  • Grip aşısının ekim-kasım ayında yapılması önerilmekle birlikte enfeksiyonun görüldüğü tüm kış ayları boyunca aşılanmamış kişiler aşılanabilir.
Yorumlar