Virüsten sonra bakteri enfeksiyonu Araştırmanın başındaki Dr. Kathleen Sullivan, bulguların virüs enfeksiyonlarının ardından gelişen bakteri enfeksiyonlarının altında yatan mekanizmaları daha iyi anlamamızı sağlayacağını söylüyor. Sullivan ve ekibi, ağır grip geçiren çocuk hastalarda, kan plazmasında bağışıklık tepkisini ilk başlatan unsurlar olan sitokinlerin düzeyine bakmışlar. Sitokin düzeylerinde artış görmekle birlikte, mikrop istilası üzerine bağışıklık hücrelerinin tepkisini tetikleyen toll benzeri reseptörlerin (Omurgalılarda doğal immün cevap mikroorganizmalara karşı savunmanın ilk basamağı) tepkisinde düşüş görmüşler. Bu da, bu reseptörlerin tepkisindeki azalmanın bağışıklık sisteminin felce uğramasına ve dolayısıyla ikincil bakteri enfeksiyonlarına sebep olabileceğini düşündürüyor. Söz konusu grip hastaları, orta şiddette grip geçiren hastalar, solunum sinsitiyal virüs (RSV- Her yaş grubunda akut solunum sistemi enfeksiyonuna neden olabilen virüs) hastaları ve sağlıklı kişilerden oluşan bir kontrol grubu ile karşılaştırılmış.
6 4
Gribin bazı insanlarda ağır geçmesinin sebebi Bağışıklık sisteminin felce uğramasının özel olarak grip enfeksiyonunun bir sonucu olduğu ve solunum sinsitiyal virüs enfeksiyonunda oluşmadığı gözlemlenmiş. Bu süreç belki de çocuklarda gribe bağlı ölümlerin dörtte birinin neden virüs enfeksiyonunu takip eden bakteri enfeksiyonundan kaynaklandığını açıklayabilir. Journal of Leukocyte Biology’nin editör yardımcısı Dr. John Wherry, 1918 ve 1919’daki büyük grip salgınından beri tıpta büyük ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, grip virüsünün hâlâ ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğini söylüyor. Wherry, Dr. Sullivan ve ekibinin yaptığı araştırmanın gribin bazı insanlarda neden çok ağır seyrettiğini anlama yolunda bizi bir adım daha ileri götürdüğünü ve bunun doktorların daha etkin tedavi stratejileri geliştirmesine yardımcı olabileceğini de ekliyor.
6 5
Önlem alın! -Grip olduğunuzda okula, işe ara verip istirahat edin. -Grip virüsleri (influenza virüsleri) en sık öksürük, konuşma ve aksırma sırasında oluşan damlacıkların, kişiden kişiye solunum yolu ile (ağız ve burun) bulaşması ile yayılır. Mendile, kolunuza hapşırın. -Gribi olan kişiler, virüsü yaklaşık 1,5 metre mesafedeki kişilere bulaştırabilirler. -Tıbbi maske takmak bir diğer seçenek. -Grip ağır seyrediyorsa, başka hastalıklara davetiye çıkarmamak için sağlık kurumuna başvurmakta geç kalmayın. -Gribin arttığı dönemlerde yanınızda alkollü el dezenfektanları taşıyın. Ancak alkol oranının yüzde 60’ın üzerinde olmasına dikkat edin. -Kapalı ve havalandırmasız odalarda insanlarla birlikte bulunmaktan kaçının. -Bağışıklığınızı güçlü tutun. Kaynaklar: www.biltek.tubitak.gov.tr/haberler/tip/s-499-12-13.pdf www. ahmetrasimkucukusta.com www.florence.com.tr
6 6