1- Alarm Sesi Japon araştırmacılar, insanı mutsuz bir şekilde uyandıran bir sesin; stres yarattığını, kalp atış hızını ve kan basıncını 2 ile 3 kat arttırdığını ortaya koyuyor. Hatta alarm sesiyle yaşanan bu ani sarsıntı, yaşlı insanlarda veya kalp problemine yatkın olanlarda; kalp krizi riskini bile arttırabiliyor. Bu nedenle sizi strese sokan alarm sesi yerine; odayı yavaş yavaş aydınlatarak sizi uyandıran bir uyandırma ışığı tercih edebilirsiniz. Ya da kendi kendinize uyandığınızı biliyorsanız; hiç alarm kurmadan uykuya dalabilirsiniz. Araştırmalar, gençlerin yüzde 71'inin; yaşlı insanlarınsa yüzde 90'ın kendi kendilerini uyandırabildiğini söylüyor.
9 4
2- Sabah Telaşı Sabah telaşı derken, sadece işe gitmekten bahsetmiyoruz. Sadece her şeyi aynı anda yapmaya çalışarak evden çıkmak için acele ettiğiniz saatlerden söz ediyoruz. Bir düşünsenize, ne kadar çoklar değil mi? Telefonumu aldım mı? Fişleri kontrol ettim mi? Sular kapalı mı?... Bitmeyen bu sorular, bedenimizde ciddi bir stres tepkisi yaratıyor. Bu telaşı yaşamamak için sabahları sizi sakinleştiren bir kahvaltı yapın. Yapılan araştırmalar, sabahları yoğurt yiyen kişilerin daha az stres ve endişe yaşadığını ortaya koyuyor. Çünkü yoğurtta bulunan yararlı bakteriler, ruh halinizi yöneten sinir hücrelerini düzenliyor.
9 5
3- Sabah ve akşam trafiği Trafiğin insanda nasıl bir strese neden olduğunu herkes bilir. Yaşamasa bile bilir. Zaten bu konuda yapılmış birçok araştırma; sağlığınızı ne kadar kötü yönde etkilediğini açık açık söylüyor. 2013 yılında İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre; işe giderken iyi hissetmeniz; sosyal yaşamınızdaki mutluluğunuzu da arttırıyor. Ve bir diğer araştırma kötü haberleri dinlemenin, insanın ruh halini olumsuz yönde etkilediğini; yolculuğunu daha da stresli bir hale getirdiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden trafikteyken, kötü haberler dinlemek yerine; sesli kitap ya da sizi sakinleştiren müzikler dinlemeyi deneyin.
9 6
4- Abur cubur yeme isteği Stresin yemek yeme isteğini arttırdığını hepimiz biliyoruz. Ancak şaşırtıcı bir şekilde; bu istek günün belirli saatlerinde zirveye ulaşıyor: Öğleden sonra! Yapılan araştırmalar, stresin sizi çılgıncasına acıktırdığını ortaya koyuyor. Yetişkinlerin açlık ve stres düzeylerini bir hafta boyunca izleyen araştırmacılar, gerginliğe bağlı açlık için en yüksek riskin Pazartesi günleri saat 16.00 civarı yaşandığını söylüyorlar. Bu yüzden bu riskli saatlerde, yanınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurursanız; bu durumdan daha az etkilenmiş olursunuz.
9 7