El titremesinin nedenleri nelerdir? El titremesinin tedavisi var mı? Nörolojik hastalıklara bağlı olarak gelişen bu rahatsızlık küçümsenemeyecek kadar önemlidir. Altında birçok önemli sorunu barındırabilecek olan el titremesi hakkında tüm merak edilenleri Dr. Cem Ortaçbayram'dan öğrendik.
NÖROLOJİK HASTALIKLARIN İLK BELİRTİLERİNDENDİR
Ciddi nörolojik hastalıkların ilk belirtilerinden biri de el titremesidir. Bilimsel adı “tremor” olan titreme, istemsiz oluşan, ritmik, sallanma şeklindeki bir eklem hareketi olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla sadece ellerde değil, kollarda, başta, bacaklarda ve ses tellerinde de görülebiliyor.
BİRÇOK SORUNUN NEDENİ OLABİLİR
El titremesi çoğu zaman basit gibi görünmektedir. Ama bu rahatsızlık pek çok sorunun nedeni olabilir. Örneğin; stres, korku, hipertiroidizm ya da hipokalsemi (vücutta kalsiyum miktarının azalması) gibi metabolik durumlar ile bazı ilaçlar ve uyarıcılara bağlı olarak gelişebilir.
EL TİTREMESİNİ ÖNLEMENİN YOLLARI!
Uzmanlar bu sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir nöroloğa görülmesini öngörüyor. akınmanın şiddetine ve altta yatan duruma göre bazen sadece kullanılan bir ilacın dozunu ayarlayarak bu sıkıntıyı sona erdirmek mümkün olabiliyor. Özellikle esansiyel tremor ve fizyolojik tremor, kafein alımı, stres, sıkıntı ve fiziksel yorgunlukla artış gösterdiği için bunlardan kaçınmak el titremesinin azalmasını sağlayabiliyor.
TİTREMENİN TEDAVİSİ VAR MI?
Titremenin seyri, şiddeti ve karakteristik özellikleri nedenlerine bağlı olarak değiştiği için tedavi yaklaşımında da sorunun kaynağını belirlemek önem taşıyor. Herhangi bir ilacın yan etkisi olarak başlayan titreme dozaj düzenlenmesi ya da kullanımının durdurulması ile düzeltilebilirken, parkinson tanısı konan hastalar için tedavi yönü buna göre belirleniyor. Öte yandan eğer titreme strese bağlı ise psikolojik destek ve stres yönetimi konusunda hastanın bilgilendirilmesi önem taşıyor. Metabolik bozukluklardan kaynaklanan tremorda ise sorunun giderilmesi tremorun da ortadan kalkmasını sağlıyor. Bazı seçilmiş vakalarda da cerrahi yöntemler uygulanabiliyor.