En sık nedenlerinden biri kireçlenme olan diz ağrıları hayat kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bir türlü tedavi edilemeyen diz ağrılarınızı insanlığın yüzyıllardır kullandığı doğal çözümlerle iyileştirebilirsiniz. İltihaplanmalara ve ağrılara iyi gelen bitkilsel kaynaklardan biri de okaliptüs yağı. İşte diz ağrılarınızdan sonsuza dek kurtulmanızı sağlayan tedavi yöntemleri!
Okaliptüs yağı
Okaliptüs, doğal bir analjezik olduğundan ağrı için birçok yüzeysel tedavide kullanılmaktadır. Okaliptüs yaprakları, şişmeyi azaltan ve iltihaplanmayla ilgili ağrıyı hafifleten tanen içeriyor. Okaliptüs bitkisinin yapraklarını taze olarak yememeli çünkü toksik etki gösterir. Bunun yerine, okaliptüs yağı ile ağrılı eklemlerinizi ovabilirsiniz. Daha önce okaliptüs yağı kullanmadıysanız, öncelikle kolunuzun iç kısmında küçük bir alanda denemeniz önerilir.
Biberiye
Yemeklerine verdiği aromayla bildiğimiz biberiye, antienflamatuar ve antioksidan özellikler gösteren bileşenler içerir. İltihabı azaltmanın yanı sıra akne gibi cilt rahatsızlıklarını hafifletmeye, stresi azaltmaya ve kan şekerini iyileştirmeye yardımcı bileşikler içeren biberiyeyi hem taze hem de kurutulmuş olarak kullanabilirsiniz. Yemekler için hazırlayacağınız sosla birlikte birkaç dakika pişirebilir, 1 litre kaynar suya atarak birkaç dakika demleyebilirsiniz.
Aloe vera
Özellikle yaralar ve güneş yanıkları için rahatlatıcı olarak kullanılan Aloe Vera bitkisinin özü, dizler için de oldukça yararlı. Doğal ağrı kesici olan birçok aktif bileşene sahip bu bitki, ayrıca kan dolaşımını hızlandıran antienflamatuar özellikler de gösteriyor. Aloe içeren jeller veya aloe vera bitkisinin yapraklarından elde edeceğiniz özü kullanarak dizlerinize masaj yapabilirsiniz. Diyabetiniz varsa veya böbreklerden sıvı atımını hızlandıran ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Tarçın
Tatlılarla birlikte tükettiğimiz tarçının, mevcut iltihabı azaltmaya yardımcı bileşikler içerdiğini biliyor muydunuz? Tarçın, iltihabı azaltmanın yanı sıra, iltihaplanmayı tetikleyen serbest radikalleri de etkisiztiriyor. Bu özellikleriyle tarçın, hücresel hasar ve kronik rahatsızlıklar yaşama olasılığı azaltmaya yardımcı oluyor. Günde 1 tutam tarçını sütlü kahvenize veya çayınıza eklemeyi deneyebilirsiniz. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız ve karaciğer rahatsızlığınız varsa, tarçını daha dikkatli kullanmanız sizin için faydalı olacaktır.
Yeşil çay
Yeşil çayın yağ yakımını hızlandırdığı ve beyin fonksiyonlarını güçlendirici özellikler içerdiği bilinen bir gerçek. Yeşil çayın etkileri ayrıca, osteoartrit ve romatoid artrit rahatsızlıklarıyla ilgili olarak kapsamlı şekilde inceleniyor. Güçlü antienflamatuar etki gösteren yeşil çayı hazırlarken içine zencefil rendeleyerek rahatlatıcı etkisini arttırabilirsiniz. Önerilen tüm bitkilerde olduğu gibi, yeşil çayı tüketirken de tansiyon, kalp damar rahatsızlıklarınız varsa dikkatli kullanmanız ve az miktarlarla denemeler yaparak etkilerini gözlemlemeniz en iyisidir.
Zencefil
Zencefil, özellikle geleneksel Çin tıbbında sıklıkla kullanılan bir baharattır. Aktif bileşeni olan gingerol sayesinde kan dolaşımını arttırır ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Diz ve eklem ağrılarında zencefilin nasıl kullanılacağını merak ediyorsanız, kurutulmuş zencefil tozunu ıhlamur çayınıza katarak tüketebilir, taze zencefili çorba ve sulu yemeklerinize rendeleyebilirsiniz.
Zerdeçal
Halk arasında yüzlerce yıldır kullanılan, hem sıcak yemeklere hem de tatlılara yakışan zerdeçal, diz ve diğer eklemlerdeki ağrıları hafifletme potansiyeline sahip olduğu söylenen kurkumin isminde bir bileşen içeriyor. Güçlü antienflamatuar özellikleriyle şişlikleri dindirmeye yardımcı olan zerdeçal, özellikle de iltihaplı durumlarda yemeklerinize kattığınızda egzotik bir koku ve renk vererek yemekleri yeni bir boyuta taşıyor. Zerdeçalı kullanmak için 2 bardak suya 1 çay kaşığı katarak doğrudan içebilirsiniz.