2040 yılında kadar dünyada her 10 kişiden birinin diyabetli olması bekleniyor. Bugün için Türkiye'de diyabetli sayısı 7 milyon. 2035'e kadar bu sayının 12 milyona ulaşması bekleniyor. Diyabetlilerin bir kısmını TİP 1 diyabet oluşturuyor. Yani doğuştan vücudu insülin üretmeyenler. Ancak geriye kalan yüzde 90'lık bölüm TİP 2 diyabetli. Yani beslenme bozukluklarına bağlı oluşan diyabet.
Peki TİP 2 diyabetin geri dönüşü var mı? 10 yıl önce bu sorunun yanıtı 'Hayır'dı. Ancak yeni nesil araştırma sonuçları ve bütünsel tıp bakış açısıyla artık diyabet geri dönüşü olan hastalıklar kategorisinde. Ancak bu dönüş ilaçlarla mümkün değil. Tek yolu var o da diyabetlinin ya da diyabet riski taşıyan kişilerin beslenme ve yaşam şekillerin değiştirmeleri.
Biz de sizi daha sağlıklı ve diyabetten uzak bir hayata kavuşturacak bazı önerileri derledik. İşte uzman tavsiyeli diyabet savar adımlar...
ŞEKERİ KESİN
Sadece tatlılar ve keklerden söz etmiyoruz, aynı zamanda beyaz ekmek, makarna ve patates gibi karbonhidratlar da vücutta şekere dönüşüyor. Şekerli içecekleri sınırlayın ve bunun yerine daha fazla su içmeye çalışın. Çay veya kahvede hâlâ tatlı bir istiyorsanız sağlıklı tatlandırıcıları deneyin.
SAĞLIKSIZ KARBONHİDRATLARI KESİN
Gün boyunca salata ve çorba tüketip, akşam yemeğinde az miktarda karbonhidrat yiyin - her yemekte karbonhidratı 30 gramla sınırlayın. Bu, bir parça hindi ve salata ya da küçük bir patates ve sebze ile pişmiş somon demek.
DOĞRU SEBZE VE MEYVEYİ SEÇİ
Meyvelerin doğal şeker kaynakları olduğunu unutmayın. Bu durum bazı sebzeler için de geçerli. O nedenle hangi sebze ve meyvenin şeker seviyenizi ne kadar yükselttiğini mutlaka öğrenin. Çilek, yeşil yapraklı salatalar ve yeşil sebzeler iyi seçeneklerdir.
1 AVUCU GEÇMESİN
Fındık, badem, ceviz sağlıklı yağlar içerdiğinden sizin diyabetle savaşınızda gardınızı güçlendirebilir. Ancak bu atıştırmalıkların yüksek kalorili olduğunu ve 1 avuçtan fazla yememek gerektiğini unutmayın.
HAREKET ŞART
Kan şekeri düzeylerini iyileştirmek için haftada en az 150 dakika egzersiz yapmanız gerekiyor. Spor salonu şart değil, açık havada yürüyüş en sağlıklı seçenek.
OTURMAYI KESİN
Araştırmalar masalarımızda oturarak yılda 48 hafta harcadığımızı ortaya koyuyor. Oturmak diyabet riskini arttırırken, yerinizden kalkıp hareket etmek sizi diyabetten uzaklaştırır.
ARABASIZ SEYAHAT EDİN
Bu günlerde daha çok yerleşik yaşıyoruz ve çok fazla araba kullanıyoruz. Araba kullanma oranını düşürdükçe diyabetten uzaklaşma şansınız da artıyor. Toplu taşıma kullanmak için yaptığınız yürüyüşler, ayakta bekleyişler aslında vücudunuz sevdiği şeyler.