Günde 2 litre sıvı tüketimi Yaz aylarıyla özdeşleştirilen su tüketme ihtiyacı, bir miktar daha azalmakla beraber kış aylarında da önemini korur. Özellikle yaşla beraber sıvı alma isteği azaldığından ileri yaş diyabetik hastaların, özellikle enfeksiyon dönemlerinde yeterli sıvı tüketimini ihmal etmemeleri gerekir.
10 5
Grip ve zatürre aşısı Bağışıklık sisteminde zaafiyet bulunan diyabet hastalarında grip ve zatürre normal kişilere göre çok daha ağır ve komplikasyonlu seyredebilir. Hatta ölümcül sonuçları olabilir. Bağışıklık sisteminin direncini arttırmak için grip ve zatürre aşılarının risk grubundaki kişiler sınıfında yer alan diyabet hastalarına mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca doğal yollarla geçirilmediyse ve daha önce aşı yaptırılmadıysa hepatit aşısı yaptırılabilir.
10 6
Ara öğünler atlanılmamalı Kışın kısalan günler nedeniyle ara öğünler ihmal edilip atlanabilir. Oysa diyabet hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri, ara öğünleri hiçbir şekilde atlamamaları gerekir. Diyabet hastaları midelerini boş bırakmamalı, uzun süreli açlıklardan kesinlikle kaçınmalı. Ara öğünlerde meyve ve kepekli galetanın yanı sıra, badem-ceviz-fındık gibi kuruyemişler ile yağsız olmak kaydıyla üç dört kaşık yoğurt veya bir bardak süt de içilebilir.
10 7
Meyveleri posasıyla tüketin! Sağlıklı ve dengeli beslenme diyabet hastalarının olmazsa olmaz kuralı. Günde ortalama 6-8 porsiyon sebze, meyve ve salata tüketimi önemli. Basit şeker olması (fruktoz) nedeni ile meyveyi tek seferde bir porsiyondan fazla tüketmemeli. Gün içinde bölünmüş olarak 3-4 porsiyon alınabilir. Üzerine tarçın serpiştirilmiş elma, ayva ve kızılcık gibi meyveler ölçüyü kaçırmadıkça faydalı. Şekerin kana geçişini dengelemesi ve günlük lif ihtiyacımızı karşılayabilmesi açısından meyve suyu yerine meyveleri posasıyla tüketmeli.
10 8