Soğuk kış akşamlarında tv karşısında vazgeçemediğimiz; kanser önleyici, bağışıklık güçlendirici, kalp damar koruyucu, fazla kaçırdığınızda kabızlığa sebep olabilen meyve nar... Bundan üretilen nar ekşisi ise salata soslarının vazgeçilmezi. Peki marketlerden, pazarlardan aldığımız nar ekşisi, ne kadar gerçek? Uzman Diyetisyen Işın Sayın nar ekşisi sevenleri uyardı. ”Özellikle diyabete yatkınlığınız varsa ve diyabetikseniz, şeker isteğini uyaran nar ekşisinden uzak durun.”
”Esasen, lifli ve fruktoz, glukoz içeren bir meyve olan nar, nar ekşisine dönüşürken hava ile temas eder, antioksidan özelliğin bir kısmını kaybeder. Aslında ekşi nardan elde edilen ve çok şeker tadı almadığımız bir üründür. Piyasada satılan 2 tip nar ürünü var: Nar ekşisi ve nar ekşili sos... Nar ekşili sosta, nar ekşisi ve glukoz şurubu bulunur ki; bu da tatlı tadı artırır. Gerçek nar ekşisi ise direk kaşıkla tüketilmesi çok zor derecede ekşidir.” diyenUzm. Dyt. Işın Sayın ”Diyabeti, insulin direnci, hipoglisemisi, reaktif hipoglisemisi, bozulmuş açlık glukozu olan hastalarda, diyet tedavisi uygularken, nar ekşisinin başarıyı sabote ettiğini söylemeliyim. İştahı ve özellikle de tatlı tada duyulan isteği uyarmaktadır. Zaten ne kadar koyuyoruz ki içine...’ demeyin; Tip I Diyabetli hastada (iğneyle insulin hormonu alan) kan şekerinin nasıl fırladığına inanamazsınız. Aynı sorun diğer bahsi geçen hastalar için de geçerlidir. Genetik olarak obezite, kalp damar hastalıkları, diyabete yatkınlığı olan, metabolik sendromu olan hastalarda kullanımını önermiyorum.” şeklinde konuştu.
Diyetisyen Sayın ”Nar ekşisinin gerçekten ekşi nardan elde edildiğine emin olduğunuz durumda, tazeyken kullanın. Işık, almayan yerde saklayın. Kapağını çok iyi kapatın. Mümkünse az miktarlarda minik sağlam kapaklı kavanozlarda muhafaza edin. Böylece havayla temas süresi dolduğunda ürün bitmiş olacak ve yeni kavanoza geçebileceksiniz. Dışarıda yemek yerken ise; nar ekşisinin yerine balzamik sirke ekşi tat için daha güvenli ve sağlıklı bir tercih olacaktır.” dedi.