Çağımızın hastalığı kansere her alanda rastlanabildiği gibi aynı zamanda diş etinde de rastlanılmaktadır. Bu hastalık erken teşhis edilmediğinde %50 oranında ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi çok büyük önem taşımaktadır. Diş eti kanseri neden olur? Diş eti kanserinin belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? gibi sorularının cevaplarını merak ediyorsanız içeriğimizi inceleyebilirsiniz. İşte diş eti kanserine dair tüm bilinmeyenler!
SİGARA,ALKOL VE KAHVE İÇENLERDE SIK GÖRÜLMEKTEDİR
Diş eti kanseri; dudaklarda, ağız ve bademciklerin etrafında oluşan tümörlere denir. Genellikle diş eti kanseri alkol, sigara, kahve ve asitli içecek içenlerde daha çok görülmektedir.
AĞIZ VE DİŞ BAKIMI ÖNEM TAŞIYOR
Diş eti kanseri uzmanların bile çok zor fark ettiği bir rahatsızlıktır. Ancak düzenli muayene yapıldığında fark edilen bir hastalıktır. Ağız ve diş bakımı düzenli yapılmadığında ayrıca ağız içindeki toksinlenme artıkça bu kansere yakalanma olasılığı artar.
HASTALIKTA ÖLÜM ORANI OLDUKÇA FAZLADIR
Bu hastalığa yakalananlarda da ölüm oranı oldukça yüksektir. Çok sinsi bir şekide ilerleyen bir hastalıktır. Bu kanser türü ileri yaşlarda kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Bu durumların yaşanmaması için kafein, nikotin oranı yüksek yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir.
DİŞ ETİ KANSERİNİN BİRÇOK BELİRTİSİ BULUNMAKTADIR
Diş eti kanserinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler; ses tellerinde oluşan ses değişikliği, dilde ve yanakta şişkinlik, diş etlerinde meydana gelen kırmızı lekeler,ağızda oluşan uyuşukluk, dilin tat almaması, çiğnemede ve yutkunmada oluşan güçlük, ağız içerisinde aftların sıklıkla yaşanması diş eti kanserine neden olan belirtilerdendir.
DİŞ ETİ KANSERİ NEDENİ SİGARA OLARAK BELİRLENMİŞTİR
Diş eti kanseri nedeninin sigara olduğu belirlenmiştir. Sigara ve alkol dişin enfeksiyon ile mücadelesinde olumsuz etkiler oluşturur. Diş eti kanserinin tek nedeni sigara ya da alkol değildir. Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmemesi de diş etinde kanser oluşumuna neden olan faktörler arasında yer almaktadır.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Diş eti kanserinin teşhisi konulduktan sonra hastaya ilk olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır. Ancak diş eti kanserine ameliyat ile müdahale etmek oldukça risk taşımaktadır. Bu nedenle doktorlar genellikle ilk iş olarak ilaç tedavisi uygulamayı tercih etmektedir.