Günümüzde elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlar ve bilgisayarlar hayatımızda ayrılmaz bir bütün haline gelmiş durumda! Ancak her ne kadar teknolojinin ilerlemesi bir çok işimidi kolay ve pratik olarak halletmemizi sağlasa da insan sağlığını dolaylı yönden etkilemektedir. Eklem ağrıları, parmak uyuşukluğu, boyun ağrıları gibi problemlere neden olan bu alışkanlık en çok gözlere zarar veriyor! Bu problemler arasında dijital göz yorgunluğu başında geliyor. Peki dijital göz yorgunluğu nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? gibi sıklıkla sorulan soruları elmaelma.com okurları için derledik...
DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU SENDROMU NEDİR?
Bilgisayar, akıllı telefon, tablet kullanımı sonucunda ortaya çıkan bir sendromdur. Bu kullanımların sonucunda bir dizi oküler ve görme problemi olarak tanımlanmaktadır. Hastaların bu rahatsızlıkta sıklıkla şikayet ettiği sıkıntılar arasında bulanık görme, gözlerde yorgunluk, odaklanma problemi, renk algılamasında bozulmaların olması ve baş ağrısı şikayetler bu rahatsızlığın belirtileri arasında yer almaktadır.
TEDAVİSİ NEDİR?
Dijital göz yorgunluğunun tedavisinde yapılması gereken ilk adım bu rahatsızlığa neden olan mekanizmaların belirlenerek bir süreliğine uzak durulmasıdır. Sonuç itibari ile teknoloji çağındayız ve tamen ortadan kaldırma gibi bir lüksümüz yok ancak bir dönemde olabildiğince uzak kalabilir veya eski düzene oranla vakit geçirme süresi minimuma indirilmesi gerekmektedir.
Parlak ışıklardan kaçmak göze direk yansıyan güneş ışınlarından korunmak ve göz yorgunluğuna neden olabilecek ışıklardan korunulması gerekmektedir. Dijital ekranların göz ile mesafesi 90 cm uzaklıkta olması gerekmektedir. Bu dönemde hastaların sıvı alması ve beslenmelerine dikkat etmeleride çok önemli olmakla beraber göz muayenesi düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.