‘Science Reports’ dergisinde yer alan çalışma, Londra merkezli King’s College Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı tarafından gerçekleştirildi. BBC Türkçe’nin haberine göre, fareler üzerinde yapılan deneyde, biyolojik olarak çözünebilen bir sünger ilaca batırıldı ve daha sonra diş çukuruna yerleştirildi. Deneyin sonunda, ‘Tideglusib’ isimli ilacın diş özündeki kök hücre oluşumunu harekete geçirerek, bir farenin dişindeki 0.13 milimetrelik delikleri tamir edebildiğini buldular. Dişteki çürüğe önce ilaca batırılmış bir sünger yerleştiriliyor, ardından üzerine koruyucu bir kaplama yapılıyor.
6 2
Tedavinin en önemli noktası... Araştırma ekibinde yer alan Profesör Paul Sharpe, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Sünger çözünebilir, işin en önemli noktası bu” diyor. Sharpe ayrıca “Süngerin yerleştirildiği yer minerallerle doluyor, neticede dentin kendini yeniliyor, böylece ileride değiştirmeniz gerekecek bir dolguya gerek kalmıyor” dedi ve şimdi de daha büyük çürüklerin tedavisi için aynı yöntemle başarıya ulaşmak istediklerini duyurdu.
6 3
Profesör Sharp, yakında yeni bir tedavinin mümkün hale gelebileceğini söylüyor: “Çok uzun süreceğini sanmam, kendini yenilemeyi sağlayan tedavi yöntemleri arasında bu çocuk oyuncağı ve umarım 3 yıl ile 5 yıl arasında kullanıma sokulabilir.”
6 4
Rejeneratif (yenilenme) tıp alanı, hücrelerin bölünerek kendi kendini tedavi etmesini amaçlıyor, bu yöntem kanserin tedavisinde de önem arz ediyor. ‘Tideglusib’ isimli ilaç hücrelerdeki bir dizi kimyasal sinyal olan Wnt sinyal yolağını değiştiriyor. Hücreler arası sinyal iletimi aynı genetik bilgiye sahip hücrelerden farklı hücrelerin oluşumunda önemli rol oynuyor.
6 5