Çocukluk romatizması jüvenil idiopatik artrit nedir belirtileri ne?

Çocukluk romatizması jüvenil idiopatik artrit nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Çocukluk döneminde başlayan

Çocukluk romatizması jüvenil idiopatik artrit nedir belirtileri ne?

Çocukluk romatizması nedir? Neden olur? Çocukluk romatizması jüvenil idiopatik artritin tedavi yöntemi nasıl yapılır? Amacı ne? Çocukluk döneminde başlayan ve sadece yetişkinleri değil çocuklarıda tehdit eden çocukluk romatizması erken dönemde tedavi edilmemesi sonucunda çocuk için ilerleyen dönemlerde ve yetişkinlik evrelerinde eklem bozukluklarına neden olabilir. Konu hakkında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi, Pediyatrik Romatoloji Öğretim Üyesi ve Çocuk Romatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Betül Sözeri bilgilendirdi... 

çocukluk romatizması neden olurÇocukluk romatizmasının (jüvenil idiopatik artrit), çocukların eklemlerinde sertlik, tutukluk, ağrı ve şişliğe neden olan kronik bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Betül Sözeri şunları söyledi: “Çocukluk romatizması (jüvenil idiopatik artrit) her çocukta farklı yakınmalara yol açar. Her çocukta yakınmalar hafiften ağıra doğru değişkenlik gösterir ve farklı sayıda eklem tutulumu olur. Çocukluk döneminde başlayan romatolojik hastalıklar erken dönemde ve yeterince iyi tedavi edilmezse ömür boyu sürecek eklem bozukluğuna ve şekil değişikliğine yol açabilir. Erken ve iyi tedavi edilen hastaların bile yaklaşık olarak üçte birinde erişkin dönemde de hastalık belirtilerini gösterebilmektedir.”

çocukluk romatizması Çocukluk çağı romatizması kontrol altına alınmazsa büyümeyi durdurabilir
Çocukluk çağı romatizmal hastalıklarının teşhis, tedavi ve izleminin çocuk romatoloji uzmanlarınca yapılması gerekmektedir. Hastalığın kontrol altına alınmaması halinde neden olabileceği olumsuz etkileri şöyle özetledi. Kontrol altına alınmamış hastalık, çocuğun büyümesini olumsuz etkileyebilir ve aktif donemde ve tedavi edilmez ise büyümeyi durdurabilir. 

çocukluk romatizması nedir

Ateş, vücutta kızarıklık ve döküntü, tükürük bezlerinde ve lenf bezlerinde şişlik yapabilir. Göz iltihabına neden olabilir. Kalp ve akciğer zarında iltihaplanmaya neden olur. Bazı çocuklarda kalıcı eklem değişiklikleri ve fonksiyon kaybına neden olur. Kemik erimesi ve anemiye neden olabilir. Romatizmalı eklemlere yakın olan kemiklerdeki büyüme hızını etkileyerek bacaklarda uzunluk farklılığına sebep olur.
 
Tedavide, farklı uzmanlık dallarındaki doktorların görüşleri mutlaka alınmalıdır. Çocukluk romatizmasının (jüvenil idiopatik artrit) tedavisinde hastalığın kontrol altına alınması için, ilaç tedavisi ve egzersiz önerilir. Tedavi planlanırken ilgili uzmanlık dallarındaki hekimlerin (çocuk romatoloğu, ortopedist, fizik tedavi uzmanı ve göz doktoru) görüşünün alınması gerekir. Hekim verdiği tedaviyle, eklemlerdeki ağrının, şişliğin ve diğer organ sistemlerindeki bulguların azaltılmasını, hareket kısıtlılığı ve sakatlıkları engellemeyi hedefler.

Yorumlar