Korunma Anne sütü beslenme çok önemli ve ilk 6 ay sadece anne sütü diyoruz. Ancak çocukların sadece yüzde 10’u ilk 3 ay sadece anne sütü alıyor. Zatürrede aşılama çok önemli. Çünkü ülkemizde kızamık, boğmaca ve tüberküloz zatürrenin en önemli nedenleri arasında. Zatürre aşısı, 2 yaşın altındaki çocuklara 2-4 -6 -18. aylarda aşı programı içerisinde yapılıyor. Daha büyük çocuklarda ise tüm çocukların aşılanmasına gerek yok sadece risk grubunda yer alan kronik hastalığı olan çocuklara önerilir.
7 5
Belirtileri Zatürre tanısı için hastanın şikayetleri ve muayene bulguları değerlendirilir. Gerekli durumlarda akciğer grafisi çekilir, balgam ve kan tahlilleri yapılır. 39-40 derece ateş/ Titreme Öksürük Göğüs ağrısı/ karın ağrısı Nefes darlığı var ise mutlaka zatürre düşünülmeli ve çocuk hemen doktora götürülmelidir. Zatürre enfeksiyonunda erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıcıdır.
7 6
Zatürre tekrarlar mı? Tekrarlayan zatürre, bir çocuğun yılda ikiden fazla ya da toplam üçten fazla zatürre geçirmesidir. İyileşmeyen zatürre (Persistan): Zatürre hastalığa yol açan etkene bağlı olarak 1-4 hafta içinde iyileşir. Eğer 4 hafta geçmesine rağmen hastanın klinik durumu ya da radyolojik (hastanın akciğer grafisi) bulguları düzelmemiş ise persistan (iyileşmeyen) zatürre söz konusudur. Bu çocukların neden tekrarlayan zatürreler geçirdiğinin ya da persistan zatüresi olduğunun bulunabilmesi için bazı tetkiklerin yapılması ve bu tetkiklerin sonuçlarına göre tedavi edilmesi gerekir. Bağışıklık sisteminde yetersizlik olan, kistik fibozis, hava yollarına yabancı bir cismin kaçması, reflü gibi bazı hastalıklar tekrarlayan ya da iyileşmeyen zatürrelere yol açabilir.
7 7