Bakirelere jinekolojik muayene nasıl yapılır? Jinekolojik muayenenin kadınlar için önemi nedir? Jinekolojik muayene kadınlar için oldukça önemli bir aşamadır. Her kadının düzenli periyotlarda jinekolojik muayene yaptırması gerekmektedir. Bunun nedeni ise kadınlarda herhangi bir hastalığın erken tespiti için jinekolojik muayene hayati önem taşımaktadır. Ancak bu durum henüz bakire olan kadınlar için risk taşıyabilir. Peki bakirelerde jinekolojik muayene nasıl yapılır? İşte merak edilenleri elmaelma.com olarak bir araya getirdiklerimiz...
JİNEKOLOJİK MUAYENENİN KADINLAR İÇİN ÖNEMİ
Jinekolojik muayene ile rahim, rahim ağzı, yumurtalık ve vajen kanserleri çok erken safhalardayken tespit edilebilir. Yine rahim ağzı bölgesindeki enfeksiyonlar henüz bir yaraya yol açmadan teşhis ve tedavi edilebilir. Cinsel olarak aktif her kadının hiçbir jinekolojik şikayeti olmasa da düzenli olarak yılda en az bir kez jinekolojik muayeneden geçmesi şarttır. Genç kızlarsa, kadınlık sürecine girmeden önce en az 1 kere, genital organlarının gelişimi ve adet düzenlerinin takibi açısından mutlaka jinekolojik muayeneye tabi olmalıdırlar. Jinekolojik muayenede öncelikle kadının dış genital organları gözle incelenir.
Bu sırada dış dudaklarda, kitleler ve sert dokular varsa akıntının rengi, görünümü, kızarıklık ve şişlik olup olmadığına bakılır. Daha sonra vajen ve rahim ağzına spekulum denen aletle gözle bakılarak incelenir. Bu esnada vajen ve serviksteki çeşitli lezyonlar, yaralar, kitleler ve varsa akıntı direkt bakılarak incelenir. Lezyonlardan smear denen sürüntü veya icap ediyorsa biyopsi (parça) alınır. Akıntı varsa bundan kültür alınabilir ve direkt mikroskopta incelenebilir. Vajen ön ve arka tarafında sarkma olup olmadığı idrar torbasının ve “üretra” denilen idrar yapılan kanalın durumuna bakılır. İdrar kaçırma olup olmadığı tespit edilir.
BAKİRELERE VAJİNAL ULTASON YAPILIR MI?
Bakirelerde spekulum muayenesi ve vajinal ultrason yapılamaz. Vajinal el muayenesi de zar yırtılmasına yol açacağı için mümkün olmaz. Bunun yerine dış genital organlara gözle bakılır ve bu yolla gelişim, akıntı, lezyonlar vs. değerlendirilir. Akıntı kültürü alınabilir. Hastaların çoğu karşı çıksa da rektal muayene yapılarak batın içi kitleler araştırılabilir. İdrar kesesi doldurularak sıkışma hissi oluştuğunda abdominal yolla ultrason yapılabilir.