Genellikle uzun süre hareketsiz kalmak ya da uzun süre ayakta durmaya bağlı olarak ortaya çıkan bacak ağrısı, kişinin yaşamını etkileyen bir sağlık sorunu. Hastalıklar vücudumuzda belli bölgelerde yarattıkları ağrılarla da kendini gösterebiliyor. Yaşadığınız bacak ağrısının da ardında birçok sebep yatıyor olabilir. Huzursuz bacak sendromu da onlardan biri. Peki bacak ağrısının diğer nedenleri neler? Nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde!
Bacak ağrısı nedir?
Bacak ağrısı, uzun süre hareketsiz kalmaya ya da uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak da görülebilen, ayak bileği ile bel bölgesi arasında kalan bölgede hissedilen sızıdır. Bacak bölgesindeki ağrı pek çok farklı sebebe dayanabiliyor. Günlük hayatta, vücudun fazla zorlanmasına sebep olan aktivitelere bağlı olarak sıklıkla karşılaşılan bacak ağrısı, bazı durumlarda kalp krizi ve inme gibi hayati fonksiyonları etkileyen ciddi bir hastalığın belirtisi olarak da görülebilir.
Bacak ağrısı neden olur?
Pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkan bacak ağrısı, kas ve kemik sisteminden kaynaklanabileceği gibi, damar ve sinir hastalıkları nedeniyle de görülebilir. Fiziksel aktivitelerden sonra fark edilen bacak ağrısından sonra en sık karşılaşılan bacak ağrısı sebeplerinden biri damar sorunlarıdır.
Huzursuz bacak sendromu
Bacaklarda istemsiz seğirme, sürekli hareket ettirme isteği gibi belirtilere neden olan huzursuz bacak sendromu, gece saatlerinde başlayan bacak ağrısı şikayeti ile karakterizedir.
Bel fıtığı
Omurilik kanalında daralma ya da bel fıtığı varlığında kitlesel lezyon, sinir üzerine baskı yarattığından bacak ağrısı olarak belirti verir. Omurgalar arasında yastık görevi gören disklerin, yırtılma ya da kayması ile birlikte bacağa giden sinir baskılanır. Bacaklarda güçsüzlük, kas spazmı ve bacak ağrısı şikayetleri genellikle istirahat sırasında ve ağır yük taşırken ortaya çıkar. Omurilik kanalında oluşan daralmaya bağlı olan bacak ağrısı ise yürüyüşte ortaya çıkar. Ağrıyla birlikte karıncalanma ve uyuşma gibi yakınmalara da yol açabilir.
Damar sertliği
Tansiyon, kolesterol, diyabet, sigara kullanımı ve ileri yaş gibi faktörler, damar tıkanıklığının sebeplerindendir. Fiziksel aktivite sırasında tek ya da her iki bacakta artan ağrı ve uyuşma hissi çoğu zaman istirahat sırasında azalır. Damarlarda oluşan plaklara bağlı olarak kan dolaşımının yavaşlaması, bacaklarda ağrı hissine sebep olsa da damar sertliği; kalp, beyin ve diğer hayati rol oynayan iç organlara giden damarlarda da tıkanmalara yol açar. Damar sertliği, bacak ağrısı yakınmalarının yanı sıra bacakta şişlik, soğukluk hissi, morarma ve açık yara oluşumu gibi şikayetlere yol açabilir.
Sinir sıkışması
İnsan vücudunda en uzun ve geniş sinir olan siyatik sinirinin kalça bölgesinde sıkışmasına bağlı olarak bacak ağrısı görülebilir. Genellikle dizin üst kısmında oluşan bu ağrının yanı sıra bacakta bulunan sinirlerin aşırı baskı altında kalmasından dolayı oluşan sinir sıkışması da bacak ağrısına yol açabilir. Karıncalanma, kas çekilmesi, yanma, uyuşma ve ağrı şeklinde belirtilerle ortaya çıkan sinir sıkışması; obezite, postür bozukluğu, aşırı egzersiz, travma gibi sebeplerden oluşabilir.
Eklem sorunları
Diz ekleminde var olan problemlerde ağrı yürüyüş ve ayakta durma ile artış gösterir. Ağrı genellikle diz çevresindedir. Kireçlenme, eklemlerde aşınma, kıkırdağın yırtılması sonucu oluşan kilitlenmeden kaynaklanır. Kalça ekleminden kaynaklanan ağrılar ise yürüyüş ile artış gösterir. Ağrı, kasık bölgesi ve femur olarak tanımlanan uyluk kemiklerinde hissedilir. Bel ekleminden kaynaklanan ağrı ise kalça bölgesinde hissedilir.
Diyabet
Diyabet hastalarında bacak ağrısı kendini; uyuşma, yanma ve karıncalanma şeklinde gösterir. Sinir hasarlanmasına bağlı olarak bacak yüzeyinde yara oluşumu da görülebilir. Fiziksel aktivite ile birlikte ağrı şiddetinde artış görülebilir.
Gebelik
Sıklıkla görülen gebelik dönemi belirtileri arasında yer alan bacak ağrısı, büyük ölçüde alınan kilolardan kaynaklıdır. Anne adayının bacak kaslarının ne kadar güçlü olduğu ile bağlantılı olan bu durum özellikle ileri yaş gebeliklerinde daha şiddetli olur. Gebeliğe kilolu başlamak da hamilelikte görülen bacak ağrılarına neden olur. Kilolu başlanan gebeliklerde oluşan diyabet riski de bacaklarda şiddetli ağrı oluşumunu tetikleyen faktörler arasındadır.
Bacak ağrısı tedavisi
Kişi bacak ağrısı şikayeti ile hastaneye başvurduğunda hekim, hastanın ayrıntılı olarak fizik muayenesini yapar. Ardından gerekli gördüğünde radyolojik tetkik ister. Bazı durumlarda sinir fonksiyonelliğinin araştırılması ve sinir ölçümü için EMG yapılmasını talep eder. Yapılan tetkik ve değerlendirme sonucunda bacak ağrısına neden olan etken saptanır ve uygun tedavi düzenlenir.