B5 (Pantotenik asit) Doğada serbest halde bulunur. Pantotenik asit, insan ve hayvan organizmasında koenzim A'nın ve fosfopanteteinin bileşenidir. Karaciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, ekmek, sebzeler, avokado ve kuru yemişlerde bol miktarda bulunur. B5 vitamininin vücudumuzdaki görevi B5 vitamini enerji metabolizmasında görev alıyor. Stresle mücadele eder. Alyuvar üretimi için gereklidir. Saç ve cilt sağlığını koruyor. Eksikliği yorgunluk, başağrısı, iştahsızlık, saç dökülmesine yol açabilir. Doğada bol olduğu için eksikliğine rastlanmaz. Ayrıca bir miktar bağırsaklarda da yapılıyor.
11 6
B6 vitamini Balık, yumurta, tavuk, süt, muz, patates, yulaf, mısır, soya fasulyesi, kuruyemiş, bezelye, havuç ve avokadoda bulunuyor. B6 vitamininin vücudumuzdaki görevi B6 vitamini sinir sisteminin düzgün işleyişi ve bağışıklık sistemi için oldukça önemli. Kırmızı kan hücrelerinin sentezinde rol oynuyor. Aynı zamanda kepek, egzama ve sedef hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Deri problemleri, hipokrom mikrositik anemi, uykusuzluk, sinirlilik B6 vitamininin yetersizliğinde oluşabilecek sorunlar.
11 7
Biotin (B7, H vitamini veya Koenzim R) Biotin vitaminin bulunduğu besinler yumurta sarısı, balık, süt, patates, soya, fındık, ceviz ve bira mayası. Biotin vitamininin vücudumuzdaki görevi B7 vitamini yağ, protein ve karbonhidrat metabolizmasında yer alır. Sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için özellikle önemlidir. Eksikliği saç kaybı ve anemi, bulantı, yorgunluk, depresyona neden olabilir. -Çiğ yumurta yenildiği zaman organizma biotinden yararlanamıyor. Yumurta akında bulunan ve avidin adı verilen glikoprotein biotinle birleşerek sindirilemeyen ve dolasıyla bağırsaktan emilemeyen bir kompleks meydana getiriyor ve bu kompleks dışkı ile atılıyor. Yumurta pişirilince avidin denatüre olduğu için biotini bağlayamaz ve bu etki ortadan kalkar.
11 8
Folik asit ( B9, B10, B11 ) Karaciğer, böbrek, kırmızı et, ıspanak, marul, yumurta, ekmek, portakal ve muzda bulunuyor. Vücudumuzdaki görevi B11 vitamini kırmızı kan hücreleri ve sinir dokularının oluşumunda aktif rol oynar. Hücre bölünmesi için gereklidir. Bu etkisi ile büyümeyi de sağlar. Sağlıklı cenin gelişimi için önemlidir. B12 vitamini ile birlikte kalp sorunlarına yol açan homosisteini düşürür. Folik asit eksikliği megaloblastik anemi, hafıza sorunları, bozulmuş beyin ve sinir fonksiyonları, spina bifida gibi doğum kusurlarına yol açabilir.
11 9