Astım hastalığı bahar aylarının gelmesiyle yine astım hastalarının kabusu olmaya başladı. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar astım hastalığı ile baş etmek için hem tıbbı hem de doğal yolları arıyor. Biz de elmaelma.com olarak Türkiye'nin Fitoterapi alanında eğitim alan ilk tıp doktoru olan Ümit Aktaş'ın Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi başlıklı kitabında yer alan Astım Kürlerini sizler için derledik. İşte Ümit Aktaş'ın astıma ne iyi gelir sorusuna kendi kitabında yanıt verdiği 4 astım kürü ve tariflerinin detayları.
ASTIMA KARŞI TARÇINLI ŞALGAM KÜRÜ TARİFİ VE MALZEMELERİ
Kaynamakta olan 3 bardak klorsuz içme suyunun içine 1 çubuk tarçın (Cortex Cinnamomum verum), 2 adet parmak büyüklüğünde meyankökü (Glycyrrhiza glabra), 5 adet tane karabiber (piper nigrum) ve dörde bölünmüş 2 adet mandalina büyüklüğünde şalgam (Brassica napobrassica) atılır. Ağzı kapalı olarak, kısık ateşte 14 dakika kaynatılır. Cam bir kavanova boşaltılır, ağzı kapatılarak saklanır. Her saat başı 1 fincan ölçüsünde ocakta ısıtılarak ılık kıvamda içilir.
12 gün boyunca küre devam edilmelidir. Özellikle balgam attırıcı olarak faydalıdır. Solunum yollarını tıkayan, ıslak sesine benzeyen solunm sesine neden olan, hırıltılı tip solunum şikayeti olan astım hastaları kullanabilir.
ASTIM İÇİN DOĞAL BUHU KÜRÜ TARİFİ (İNHALASYON KÜRÜ)
Yaklaşık 30 santimetre çapında büyükçe bir cam kasenin içine 2 litre kaynar su konulur. İçine 20 damla tıbbi nane (Mentha piperita) yağı, 20 damla okaliptus (Eucalytus globulus) yağı, 6 gram çam reçinesi ve 7 diş karanfil (Eugenia caryophyllata) eklenir.
Günde 3 kez, başınızın etrafını bir örtü ile güzelce kapatarak kasenin üzerine eğilmek suretiyle sıcak suyun buharını soluyun. Astım krizlerinin gelişini hissettiğiniz anda, inhalasyon kürünü uygulamaya başlayın. Ne kadar etkili olduğun görünce şaşıracaksınız.
ASTIM NEDENİYLE SOLUNUM SIKINTISI ÇEKENLERE MEYANKÖKÜ KÜRÜ TARAFİ
Kaynamakta olan yarım litre klorsuz içme suyunun içine 3 adet parmak büyüklüğünde meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) atın. Ağzı kapalı olarak 12 dakika kaynatın. Altını kapatın, 2 tatlı kaşığı anason (Pimpinella anisum L. ), 1 tatlı kaşığı rezene (Foeniculum vulgare L. ) ve bir tatlı kaşığı hatmi çiçeği (Althaea officinalis) ekleyin. Tekrar ağzını kapatarak 12 dakika demlenmeye bırakın. Soğumadan tamamını yudum yudum için.
Sabah ve akşam günde 2 kez taze olarak hazırlanıp içilmelidir.
ASTIM ÇAYI TARİFİ
1 tatlı kağışı ebegümeci (Malva sylvestris), 1 tatlı kaşığı dağ kekiği (Thymus vulgaris) ve 1.5 tatlı kaşığı sinirli ot (Plantago lanceolata), kaynamakta olan 1 su bardağı içme suyunun içine atılır. Ağzı kapalı olarak 2 dakika kaynatılır. Altı kapatılır ve 7 dakika demlenmeye bırakılır.
Astım atakları gelmeden önce, nefesiniz sıkıştığında bu çayı içmeye başlayın. Günde 6 bardağa kadar içebilirsiniz.