Amenore nedir? Amenorenin belirtileri nelerdir? Her kadının başına gelebilecek bir durum olan adet görememe durumu kadınlarda ciddi rahatsızlıklara yol açıyor. Adet görememe olarak nitelendirilen amenore hakkındaki tüm merak edilenleri sizler için hazırladık. İşte amenore hakkında tüm merak edilenler!
ADET GÖRMEME DURUMUDUR
14 yaşına kadar ikincil seks karakterlerinin (meme büyümesi, koltuk altı ve kastıkta tüylenme) gelişmemesi veya ikincil seks karakterleri gelişmesine rağmen 16 yaşına rağmen ilk adetin görülmemesi veya normal adet gören kadında 3 siklus boyunca adet olmaması amenore olarak adlandırılır.
AMENORE İKİYE AYRILIR
Amenore'yi bu noktada ikiye ayrılır; 14 yaşına gelmiş ve meme gelişimi veya pubik tüylenme gibi sekonder seks karekterleri gelişmemiş bir genç kızın henüz adetlerinin başlamaması primer amenore olarak adlandırılır. Eğer meme gelişimi ve pubik tüylenme başlamışsa primer amenore diyebilmek için beklenmesi gereken yaş sınırı 16'dır. Daha önce adet görmüş bir kadının 3 ay süreyle adetlerinin kesilmesine sekonder amenore denir.
BİRÇOK BELİRTİSİ BULUNMAKTADIR
Adet peridyolarının olmaması, sıcak basması, erken gebelik semptomları, androjen fazlalığı belirtileri (Androjen, her iki cinste de bulunan ve çoğunluğu böbrek üstü bezinin kabuk kısmınca salgılanan maddeye denir.) galaktore (Göğüsten süt gelmesi.)
SKONDER AMENORE NEDENLERİ!
Skonder amonerenin belirtileri şunlardır; Gebelik (en sık nedendir),emzirme, menopoz,doğum kontrol hapı alımı sonrası amenore, stres, depresyon, aşırı zayıflık, iyi beslenememe, anoreksia,hipofiz hastalığı: Hipofizin ablasyonu, sheehan sendromu, prolaktinoma (hiperprolaktinemi, süt hormonunun aşırı üretilmesi) kontrol edilmemiş endokrinopatiler: Diyabet, hipotiroidizm ve hipertiroidizm, polikistik over hastalığı, kemoterapi, radyoterapi, rahim içi yapışıklık gelişmesi (Asherman sendromu),ilaç tedavisi: Sistemik steroidler, danazol, GnRh analogları,prematür ovaryen yetmezlik, erken menopoz, sarkoidoz, hiperandrojenemi (Testesteron benzeri erkeklik hormonlarının artması), prolaktinoma.
PRİMER AMENORE NEDENLERİ!
Primer amenore nedenleri ise; Yapısal (konstitüsyonel) gecikme, turner sendromu (Gonadal disgeneziler), fizyolojik dışında en sık nedendir, hipotalamus ve hipofize ait patolojiler, tümörler,imperfore hymen (Kızlık zarında açıklık olmaması), galaktozemi, transvers vajinal septum (Vajinada perde olması, vajina, serviks (rahim ağzı) veya rahmin doğuştan gelişmemiş olması, kemoterapatik ilaçlar, ciddi beslenme bozukluğu gibi hastalıklar sebep olmaktadır.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Sekonder amenorenin en sık nedeni gebeliktir, bu nedenle öncelikle gebelik araştırılmalıdır. Gebelik yoksa tedavi sebebe yönelik düzenlenir. İyi beslenememe, aşırı zayıflık, stres, depresyon, aşırı egzersiz gibi nedenlerse öncelikle bu durumlar düzeltilmelidir. Eğer rahim (uterus), rahim ağzı (serviks) ya da vajen gibi organlarla ilgili bir anatomik bozukluk varsa buna düzeltmeye yönelik ameliyat gerçekleşebilir. Eğer beyindeki hipofiz bezinde aşırı prolaktin hormonu (süt hormonu) üretimine neden olan bir tümör varsa tedavi tümörün boyutuna göre ilaç tedavisi ya da ameliyat olabilir. Yumurtlama bozukluğu (anovulasyon, polikistik over sendromu) gibi durumlarda östrojen ve progesteron hormonu içern ilaçlar, doğum kontrol hapları tedavide kullanılır.
Kaynak: Milliyet