Sağlıklı beslenme ve diyet akımlarında herkesin hemfikir olduğu bir nokta var:
"Akşam 7'den sonra hiçbir şey yemeyin!"
Herkesin kabul ettiği ancak iş uygulamaya gelince herkesin zorlandığı bu fikri seyahat yazarı ve blogger Judy Koutsky denedi. Sonuçlarını ise WomanHealth dergisinin İngiltere edisyonu için kaleme aldı.
Kadınların çoğunda olduğu gibi kendisinin de sağlıklı beslenme konusunda gündüzleri başarılı olduğunu ancak akşamları işlerin karıştığını yazdı. "Açlık iblislerin gece olunca ortaya çıkıyor" diyen Koutsky'nin deneyimlerinin detayları şöyle:
"Bütün gün iyiyim ve sonra açlık iblisleri (ve duygusal yeme) akşamları ortaya çıkıyor. Bu yüzden, ne olacağını görmek için bir ay boyunca yatmadan iki saat önce yemeyi bırakmaya karar verdim. Benim için meydan okumanın başladığı saatler yatmadan önceki bir kaç saat. kuma, yatmadan önce başlama saatimdir: Her sabah saat 5: 30'da veya 6'da uyanıyorum. Bu yüzden genellikle akşam 9'da yataktayım. Bunun anlamı, yedi saat yemek yemeyi bırakmam gerektiğiydi, fakat kararlıydım.
AKŞAM YEMEĞİNİ ERKEN KESMEYİ KOLAYLAŞTIRACAK TÜYOLAR
Akşam yemeğini erken kesmeyi kolaylaştıracak tüyolar
- Tuz oranı düşük bir yemek yiyin.
- Akşam hafif egzersiz yap.
- Gündüz eğer sağlıklı bir öğlen yemeğine ulaşamıyorsan ev yemeklerinden oluşan bir beslenme çantası hazırla.
- Bol bol su iç
- Yatak odanın karanlık olduğundan emin ol
- Evin ısısını düşür. Mümkünse ısıtma sistemini kapat.
Yatmadan hemen önceki saatlerde yemek yemeyi durdurmak için aylarca sürdüğümde neler oldu ...
İŞİN ZORU AKŞAM YEMEĞİNDEN SONRA BAŞLIYOR
Genellikle çocuklarla akşam yemeklerini 6 civarında yiyoruz. Bu yüzden denemelerimde öncelikle yemek işinin 7'den önce bittiğinden emin olarak başladı. Tabi işin zor kısmı akşam yemeklerinden sonra. Çünkü asıl istekler o zaman başlıyor. Tatlı yememeye çalışıyorum. Bunun yerine bir parça meyve yada peynir yiyerek yemeği bitirmeye uğraşıyorum. Sonra saat 8 civarında belki bir parça meyve yada peynir daha istiyorum (Eğer kötü günümdeysem bir küçük gofret de istediğim oluyor.)
DİŞLERİMİ HEMEN FIRÇALAYINCA...
Tüm yeme işlemini 7'ye indirmek bazı açılardan kolay ve bazı açılardan zordu. Kolay kısım, "daha yatmadan önce aperatif almadan" daha belirsiz bir şey yerine, "akşam yemeğinden sonra hiçbir yiyecek yenmeyecek" zor bir kuralını aslında daha kolay olduğunu, çünkü çok katıydı. Başlangıçta bir kaç kaçamak yapıldıktan sonra, akşam yemeği yeme desenine geçtim, sonra dişlerimi hemen fırçaladım. Dişlerimi fırçaladığım zaman, çerez istemiyordum, çünkü dişlerim kirlenecekti (ve gece iki kere fırçalamak çok tembelim).
DIŞARI ÇIKMAK İŞİN EN ZOR KISMI
Zorlu bölüm akşam yemeği için dışarı çıkmak. Diğer çiftlerde dışarı çıkarsak ki bu sıklıkla oluyor 8'den önce yemek işi bitmiyor. Hatta bazen daha geç saatlere bile sarkıyor. Dışarı çıkarsak 8 ya da daha çok kez yemeyiz. İşimiz bittiğinde çoğunlukla saat 10'u geçmiş oluyor ve ben dah yolda uyumaya başlıyorum.
Sosyalleştiğimiz akşamlarda yataktan iki saat önce ataktan önce yemek yemenin bir yolunu bulamadım. Daha önce daha erken saatte bir akşam yemeği önerdim, ancak kimsenin hoşuna gitmedi. Akşam 6 yemeği bazıları için normal, ancak kozmopolit arkadaşlarım için duyulmamış bir öneriydi.
Dışarı çıkış akşamlarını değiştiremediğimi kabullendim ancak evdeki akşamlarda kuralları karı bir şekilde uyguladım.
KİLO KAYBI YARATTI MI?
Judy Koutsky, 1 aydan biraz daha uzun süredir yediği akşam yemeğini erken kesme rutininin kilo kaybı yaratıp yaratmadığına ilişkin ise şunları yazdı:
"Kilom üzerinde önemli bir etkisi olup olmadığından emin değilim, ancak benim için bir deney olarak başlayan şey, tüm ailem için daha sağlıklı bir yaşam tarzı ayarına dönüştü."