Yanlış: Akne oluşumunda gıdalar etkili olmaz Yapılan çalışmalara göre, besinler akne üzerinde etkili olur. Çikolata, süt ve yağlı besinler, akne oluşumunu tetikler. Bunda, sütte bulunan hormon benzeri bir madde suçlanır. Yine yapılan çalışmalarda akne oluşumunu önlemek için ayrıca glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi önerilir ve şekerli besinlerden kaçınılması gerekir.
10 7
Yanlış: Stres akne oluşumunu artırmaz Vücutta strese bağlı olarak salınan ve ayrıca stresle düzeyleri değişen bazı hormonlar mevcut. Akneye yatkın kişilerde stres bu hormonlar üzerinden sivilce oluşumuna neden olur. Bu yüzden akne oluşumunu önlemek için stresten uzak durmak gerekir.
10 8
Yanlış: Sigara ve alkolün akne üzerinde etkisi yok Sigara cildin yapısını ve kan dolaşımı üzerinden beslenmesini bozarak akne oluşumuna katkıda bulunur. Alkol ise şeker içeriğine bağlı olarak glisemik indeksi yüksek olduğu için sivilce oluşumunu tetikler.
10 9
Yanlış: Aknenin tedavisine gerek yok, zamanla geçer Yine toplumdaki yaygın inanışın aksine akne tedavi edilebilen bir hastalık. Üstelik günümüz ilaçlarından gayet iyi sonuçlar alınır. Akne tedavisi nedene yönelik olarak yapılır. Ayrıca aknenin tipi, yerleşim yeri ile süresi, hastanın yaşı ve cinsiyetine uygun olan ilaçlar seçilir. Tedavi etkinliği 6-8 haftada başlar, lezyonlar düzelse de bir süre daha koruyucu tedavi devam etmek gerekir. Erken dönemde tedavi olmak hem ciltte izler ve kalıcı çukurcukların oluşmaması, hem de kişinin psikolojik açıdan olumsuz etkilenmemesi için son derece önem taşır.
10 10