Yanlış: Akneli cilt sık sık yıkanmalı Öncelikle bilmekte fayda var, kirli cilt sivilceye yol açmaz. Tam aksine cildi sık yıkamak yağ üretiminin daha da artmasına ve aknenin alevlenmesine neden olur. Ayrıca akne varsa cildi ovuşturmak, fırçalamak ve keselemek de önerilmez. Çünkü, tahriş edildiğinde ciltteki enfeksiyon ve enflamasyonda yayılır ve akne daha da kötü bir hale gelir. Ayrıca iyileşmede gecikme ve iz kalma riski de artar. Cildinizi günde 2 kez temizlemeniz yeterlidir.
10 4
Yanlış: Güneşlenmek akneye iyi gelir “Güneşlenmek ve solaryum akneye iyi gelir” düşüncesi de toplumda yaygın olan hatalı inanışlardan. Güneş uygun saatlerde ve sürede akneyi olumlu etkilemekle birlikte, doz ve süre artarsa tam aksi bir etki yaratır ve akne sayısını arttırır. Solaryumda da kontrolsüz ışık olduğu için uygun doz ayarlaması olmaz. Bunun sonucunda ciltte terleme, gözeneklerde tıkanma ve ardından da akne oluşur.
10 5
Yanlış: Akneleri sıkmak hızla geçmelerini sağlar Sanılanın aksine akne lezyonlarını sıkmak ciltteki folikül kanalının bütünlüğünü bozar ve tahrişle birlikte bakterilerin sayısının artmasına yol açar. Cildin bariyer fonksiyonunu bozarak iltihabı daha da arttırır. Ayrıca irritasyon meydana gelir ve bu durum da iz oluşumuna zemin hazırlar. Fakat komedon denilen siyah noktaların steril şartlarda ekstraktör adı verilen aletlerle temizlenmesi veya peeling gibi yöntemlerle uzaklaştırılması tedavide fayda sağlar.
10 6
Yanlış: Akne oluşumunda gıdalar etkili olmaz Yapılan çalışmalara göre, besinler akne üzerinde etkili olur. Çikolata, süt ve yağlı besinler, akne oluşumunu tetikler. Bunda, sütte bulunan hormon benzeri bir madde suçlanır. Yine yapılan çalışmalarda akne oluşumunu önlemek için ayrıca glisemik indeksi düşük besinlerin tüketilmesi önerilir ve şekerli besinlerden kaçınılması gerekir.
10 7