40 yaş üzeri kadınlar hayat kurtaran öneriler

Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nadide Korkut, 40 yaşın üzerindeki kadınların sağlıklarını korumak için dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

40 yaş üzeri kadınlar hayat kurtaran öneriler

Kadınlar 40 yaşından sonra vücutta hormonal dengenin değişmesi ile birlikte önemli sağlık problemleri ile karşılaşabiliyor. Ancak hiçbir şikayet olmamasına rağmen, menopoz sonrası gelişebilen pek çok hastalık, düzenli muayene ve tetkikler sayesinde başlangıç aşamasındayken önlenebiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nadide Korkut, 40 yaşın üzerindeki kadınların sağlıklarını korumak için dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Yaşam kalitesini artırmak elinizde

40 yaşın üzerindeki kadınalar yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, obezite, hareketsiz yaşam, diyabet, stres ve menopoz, hastalıkları tetikleyici faktörlerdir.

Özelikle meme kanseri ve kalp- damar hastalıklarında görülen artışlar konusunda 40 yaşın üzerindeki kadınların daha dikkatli olması gerekir. Alınacak önlemlerin yaşam kalitesini ve süresini artıracağı unutulmamalıdır.

Uzun süre tüketilen alkol ve sigara kansere davetiye çıkarıyor

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi bilinmektedir. Alkol tüketimi de sindirim enzimlerini bozup, karaciğer ve beyin üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.

Sigara kullanımı, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere; akciğer, yemek borusu, rahim ağzı, pankreas, meme, böbrek ve kan kanserleri riskini artırmaktadır. Alkol kullanımı ise karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açabilmektedir.

Meme kanseri riski 4 kat artıyor

40 yaş üstü kadınlarda meme kanseri riski daha genç kadınlara göre 4 kat artış göstermektedir. Kadınların belli aralıklarla kendi kendilerine meme kontrollerini yapmaları, meme kanserini ileri aşamalara ulaşmadan fark etmenin ilk adımını oluşturmaktadır.

Elle yapılan kontrollerde, memelerinin dokusu ve yapısı konusunda fikir sahibi olunacağı için meydana gelecek herhangi bir değişiklik hemen fark edilebilecektir. Bu da erken tanı konmasını mümkün kılacaktır.

Elle muayene mutlaka ayda 1 kez yapılmalıdır. Bunun yanında yıllık doktor muayeneleri ve ultrason, mamografi gibi tetkikleri de yaptırmak hayati önem taşımaktadır.

Doğru beslenerek sağlıklı yaşayın

Doğru beslenme ile birlikte yeterli su tüketimi, vücut sağlığını korumak ve toksinlerin atılması için çok önemlidir. Tuz, şeker, yağ ve karbonhidratların tüketimi azaltılmalıdır.

Vücut ağırlığının normalden az ya da çok olması çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bunun için beslenmeye dikkat edilmesinin yanı sıra günlük aktiviteler artırılmalıdır. Vücudu yormayacak şekilde günlük yürüyüşler veya yüzme gibi sporlar aksatmadan yapılmalıdır.

Fitness ya da yoga da hareketli ve sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Fazla kiloların başta kalp damar hastalıkları olmak üzere diyabet, bazı kanser türleri ve felç riskini artırdığı unutulmamalıdır.

Kadınlar için yaşamsal önem taşıyan testler

40 yaşından sonra kadınların özellikle belli şikayetler başlamadan önce bir takım önemli hastalıkların erken tanısının konmasına yardımcı bazı tetkikleri yaptırması gerekmektedir.

Örneğin rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde yıllık smear testleri veya barsak kanserlerinin teşhisinde dışkı ve kan testleri ve kolonoskopi işlemi tanıda hayati önem taşımaktadır.

Kemiklerinizi kalsiyum takviyesiyle koruyun

Osteoporoz yani kemik erimesi, kolay kırıklara neden olduğu için kadınların yatağa bağlı kalmasına neden olabilmektedir. Düzenli spor, yürüyüş ve kalsiyum alımını artırmak osteoporozdan korunmak için alınması gereken önlemlerdir.

Bunun yanı sıra güneşten doğdu şekilde yararlanmak gerekir. Özellikle östrojen takviyeleri doktor tavsiyesine uygun olarak alınmalıdır.

Fazla miktarda kahve, sigara, alkol kullanımı ve bazı ilaçların alımı osteoporoz yani kemik erimesi riskini artırabilir.

Bulmaca çözerek hafızınızı güçlendirin

Hafızayı güçlü kılmak için kolesterol, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmakla birlikte spor yapmak da önemlidir.

Sürekli yeni şeyler öğrenmek ve bulmaca çözmek de hafızanın zinde kalmasını sağlayacaktır.

Bununla birlikte düzenli cinsel hayatı devam ettirmek hem fiziksel hem de psikolojik açıdan önemlidir.

Yorumlar